Elkerzee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elkerzee
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Elkerzee
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Schouwen-Duiveland Schouwen-Duiveland
Overig
Woonplaats (BAG) Scharendijke
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Elkerzee is een buurtschap in de gemeente Schouwen-Duiveland, in de Nederlandse provincie Zeeland.

De buurtschap, die tegenwoordig slechts een tiental huizen telt, was vroeger een volwaardig dorp met een kerk, een school en winkels. De plaats wordt in 1156 vermeld als Hildchereshe. De naam ontwikkelde zich via Elegarsee en Elcherzee in Elkerzee en heeft betrekking op een water (ee) van ene Hildcher of Helcker.[1]

De kerk, een zaalkerk uit 1741, werd tijdens de Watersnood van 1953 dusdanig beschadigd dat tot sloop besloten werd. De terp waarop de kerk stond is nog duidelijk zichtbaar, evenals restanten van de begraafplaats.

Tot 1961 vormde Elkerzee een zelfstandige gemeente, die opging in de gemeente Middenschouwen. De herindeling betekende een grote klap voor Elkerzee, omdat het naburige Scharendijke, een relatief nieuw dorp, voorheen niet meer dan een buurtschap, als groeikern voor de nieuwe gemeente werd aangewezen. Veel voorzieningen, waaronder de kerk, werden naar Scharendijke verplaatst. In Elkerzee staat nog wel de witte korenmolen De Lelie.

Elkerzee telt 5 rijksmonumenten.

Wapen[bewerken]

Het wapen van Elkerzee bevat in zilver twee golvende banen van azuur (blauw). Het komt voor in de 17e eeuw[2] en werd op 31 juli 1817 bevestigd voor de gemeente. Het is een variant van het wapen van de familie De Witte, die de heerlijkheid lange tijd in bezit had. In dit familiewapen waren de kleuren omgekeerd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Beekman, Frans en Huib Uil (1994) Schouwen-Duiveland en de oorsprong van haar plaatsnamen. Goes: De Koperen Tuin
  2. Smallegange, M. (1696) Nieuwe Cronyk van Zeeland, eerste deel. Middelburg: Meertens