Naar inhoud springen

Mieraskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Antoine.01 (overleg | bijdragen) op 14 dec 2019 om 17:09.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Mieraskerk
De Mieraskerk met rechts de pastorie. Vooraan is de recente uitbreiding zichtbaar
Plaats Krimpen aan den IJssel
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 35′ OL
Gebouwd in 1962
Uitbreiding(en) 1975
Restauratie(s) 2005
Architectuur
Architect(en) Architectenbureau Van Harmelen
Bouwmateriaal baksteen
Toren spits op de kerkzaal
Interieur
Zitplaatsen 1631
Afbeeldingen
Mieraskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mieraskerk is een kerkgebouw van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland aan de Nachtegaalstraat in Krimpen aan den IJssel, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De kerk werd gebouwd in 1962 naar een ontwerp van architectenbureau Van Harmelen. De zeshoekige bakstenen zaalkerk heeft 1.631 zitplaatsen en is daarmee de grootste kerk van dit kerkverband, gemeten naar het aantal zitplaatsen. Het kerkgebouw heeft officieel geen naam, maar wordt vrij algemeen in de volksmond 'Mieraskerk' genoemd, naar haar eerste voorganger, ds. M.A. Mieras.[1] Deze predikant diende van 1944 tot zijn dood in 1981 de Oud Gereformeerde Gemeente te Krimpen aan den IJssel. De gemeente groeide na de komst van ds. M. A. Mieras stormachtig van bijna 350 leden en doopleden tot bijna 2500 bij zijn overlijden in 1981.

Geschiedenis

Op donderdagavond 19 mei 1927 werd een eerste weekdienst gehouden, op initiatief van een vijf à zestal gezinnen, waarvan slechts twee personen als lid bij de Oud Gereformeerde gemeente te Rotterdam stonden ingeschreven. Niet alleen tijdens de zes weekdiensten maar ook in de zondagse diensten werd de opkomst steeds groter.

Op 12 juli 1928 kon men een eigen kerkgebouw in gebruik nemen. Op 20 november van datzelfde jaar werden acht kinderen gedoopt door ds. L. Boone van St. Philipsland, anderhalf jaar later was dat aantal door hem gedoopten op 35 gekomen en in 1934 bediende hij voor het laatst de doop. Totaal 96 kinderen ontvingen van hem dat sacrament. Door ds. W. H. Blaak werden vanaf 1934 nog eens 121 kinderen gedoopt. Pas op 14 mei 1943 viel het besluit toelating te zoeken tot de Oud Gereformeerde Gemeenten en een eigen gemeente te stichten. Tot nu toe waren alle dopelingen en belijdende leden nog (doop)lid van de Oud Gereformeerde gemeente te St. Philipsland. Een kerkenraad werd gekozen en op 1 september 1943 beschikte de classis St. Philipsland tijdens een vergadering in Nieuw-Beijerland gunstig op het verzoek van Krimpen aan den IJssel. Op 6 juni 1944 - de dag van de invasie - kwam ds. M. A. Mieras uit Terneuzen in de gemeente aan, die inmiddels was beroepen en het beroep had aangenomen. In 1962 werd de huidige kerk gebouwd, die later enkele malen is uitgebreid. Na de komst van ds. Mieras groeide de gemeente hard, tot circa 2.500 leden eind jaren 70. In 1996 is door Orgelmakerij Steendam uit Roodeschool een nieuw orgel in de kerk geplaatst.[2] Het gebouw werd in 2005 uitgebreid. De gemeente van Krimpen is met circa 1900 leden en doopleden de grootste Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland. De gemeente zingt de psalmen uit de berijming van 1773 (niet uit de berijming van Datheen) en wordt heden ten dage bediend door Ds. A. Kort. Binnen dit verband staat de gemeente bekend als relatief modern. In de plaats is ook een grote Gereformeerde Gemeente met circa 1400 leden.

Zie ook