Mierkromsprietwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mierkromsprietwants
Mierkromsprietwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Alydidae
Geslacht:Alydus
Soort
Alydus calcaratus
(Linnaeus, 1758)
nimf
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mierkromsprietwants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De mierkromsprietwants (Alydus calcaratus) is een wants uit de familie Alydidae. In Nederland is dit de enige vertegenwoordiger uit deze familie.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De imago wordt 10 tot 12 millimeter lang, en is vooral zwartig of donkerbruin van kleur. Tijdens het vliegen is op het abdomen een oranjerode vlek zichtbaar, wat de imago enigszins doet lijken op een wesp. Ze kunnen gedurende het gehele jaar worden gezien. De nimfen lijken op bosmieren, en leven mogelijk in mierennesten. De wants lijkt op de wolfsmelkwantsen uit het genus Dicranocephalus maar verschilt van deze dieren door het licht gekromde laatste antennelid (vandaar de Nederlandse naam) en doorns op de achterdijen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort kent een enkele generatie per jaar en overwintert als nimf of eitje. Van juni tot oktober zijn de wantsen volwassen en kunnen ze waargenomen worden in warme open biotopen zoals heideterreinen op zandgrond.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Alydus calcaratus komt voor in een groot deel van Europa en in Nederland is de soort voornamelijk in het zuiden te vinden in heidegebieden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]