Naar inhoud springen

Mierwespen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mierwespen
Ronisia barbara
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Superfamilie:Pompiloidea[1]
Familie
Mutillidae
Latreille, 1802
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mierwespen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Mierwespen of fluweelmieren (Mutillidae) zijn een familie van wespachtigen. Mierwespen zijn vleugelloos en lijken op mieren, maar worden beschouwd als wespen-zonder-vleugels. Mierwespen zijn over het algemeen veel behaarder dan mieren.

Het lichaam van deze mierwespen is fluwelig behaard. De mannetjes hebben volledig ontwikkelde vleugels, terwijl de vrouwtjes ongevleugeld zijn. De vrouwtjes kunnen gemeen steken. De lichaamslengte varieert van 0,3 tot 2,5 cm.

Voortplanting en ontwikkeling

[bewerken | brontekst bewerken]

De eieren worden afgezet op een larve in een cel van een bijen- of wespenkolonie. De larven van bijen en wespen dienen als voedsel voor de larven. Eerst knagen de vrouwtjes een gat in de cel, leggen de eitjes en maken de cel weer dicht. De larve doet zich tegoed aan de larve van de gastheer en verpopt zich in diens cel.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

Mierwespen komen voor in ca. 5000 soorten vrijwel overal ter wereld maar vooral in tropische en subtropische woestijnen en zandgebieden. In Nederland komen drie soorten voor. Dit zijn Dasylabris maura, Mutilla europaea (grote mierwesp) en Smicromyrme rufipes (gewone mierwesp).[2]

Mierwespen worden onderverdeeld in de subfamilies: