Mihai Răzvan Ungureanu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu (2013)
Geboren 22 september, 1968
Iași, Roemenië
Politieke partij onafhankelijk
Premier van Roemenië
Aangetreden 9 februari 2012
Einde termijn 27 april 2012
President Traian Băsescu
Voorganger Cătălin Predoiu
Opvolger Victor Ponta
Minister van Milieu en Bossen
(interim)
Aangetreden 5 april 2012
Einde termijn 10 april 2012
Voorganger László Borbély
Opvolger Attila Korodi
directeur van Buitenlandse Inlichtingen en Veiligheidsdienst
Aangetreden 5 december 2007
Einde termijn 9 februari 2012
Voorganger Silviu Predoiu (interim)
Opvolger Silviu Predoiu (interim)
Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 28 december 2004
Einde termijn 12 december 2007
Voorganger Mircea Geoană
Opvolger Călin Popescu-Tăriceanu (interim)
directeur van Buitenlandse Inlichtingen en Veiligheidsdienst
Huidige functie
Aangetreden 30 juni 2015
Voorganger Silviu Predoiu (interim)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mihai Răzvan Ungureanu (Iași, 22 september 1968) is een Roemeens historicus en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 2004 tot 2007, directeur van de Buitenlandse Inlichtingen en Veiligheidsdienst (SIE) van 2007 tot 2012 en werd aangesteld als premier in 2012 na de val van het kabinet Boc. Na enkele maanden werd hij door het parlement met een motie van wantrouwen weggestemd. Na enkele politieke omzwervingen werd hij door president Klaus Iohannis wederom genomineerd en in juni 2015 als directeur van de SIE.

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is de zoon van professor Ștefan Ungureanu, voormalig locoburgemeester van Iași. Mihai Răzvan Ungureanu is getrouwd en heeft een zoon.

Studie[bewerken | brontekst bewerken]

Ungureanu studeerde wiskunde en fysica aan de Costache Nedruzzi Hogeschool in Iași en studeerde af in 1987. Hierna studeerde hij geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Iași die hij in 1992 afrondde. In 1993 behaalde hij zijn masters aan het Oxford Centrum voor Hebreewse en Joodse Studies, een onafhankelijk studieprogramma verbonden aan het St. Cross College aan de Universiteit van Oxford. In maart 2004 ontving hij zijn doctoraal (Ph.d.) aan de Universiteit van Iași voor zijn proefschrift "Conversion and integration in the Romanian society in the early-modern era".

Van 1985 tot 1989 was hij vervangend lid van het centrale Commissie van de Communistische Jeugd Unie.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ungureanu was professor aan de Universiteit van Iași toen hij gevraagd werd voor een diplomatieke functie in 1998. Hij werd aangesteld als Staatssecretaris op het ministerie van Buitenlandse Zaken van 1998 tot 2000 en was vertegenwoordiger namens Roemenië bij het Stabiliteitspact voor Zuidoost-Europa.

Als lid van de NPL, die onderdeel uitmaakte van de Alliantie van Recht en Waarheid, werd hij minister van Buitenlandse Zaken op 28 december 2004, nadat de andere kandidaat Traian Băsescu was verkozen tot president. Op 2 februari 2007 werd hem door premier Călin Popescu-Tăriceanu verzocht op te stappen nadat hij had verzuimd te melden dat twee Roemeense arbeiders in Irak waren opgepakt door de coalitietroepen. Drie dagen later nam hij ontslag.

Na zijn ontslag werd hij door de president voorgedragen voor de post van directeur van de Buitenlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (SIE) nadat de vorig directeur Claudiu Săftoiu vanwege hetzelfde schandaal met de Roemeense arbeiders, was opgestapt. Met een meerderheid van 318 tegen 295 senatoren werd hij op 5 december 2007 verkozen tot directeur van het SIE.

Nadat in 2012 het tweede kabinet-Boc was gevallen na hevige protesten tegen de bezuinigingen, werd Mihai Răzvan Ungureanu aangesteld als nieuwe premier door president Traian Băsescu. Enkele maanden later werd hij echter weggestemd nadat de oppositie onder leiding van de USL een motie van wantrouwen tegen hem had ingediend. Het USL gaf verschillende redenen aan voor het indienen van de motie, ze beschuldigde de zittende coalitie ervan publieke gelden naar lokale partijafdelingen te sluizen om zo de lokale verkiezingen van 10 juni te beïnvloeden, dat de verkoop van exploitatievergunningen en de privatisering van staatsbedrijven niet transparant genoeg was en dat er een Hongaarstalige faculteit aan de Universiteit van Târgu Mureș werd ingesteld tegen de wens van het universiteitsbestuur in (een wens van PD-L coalitiegenoot Democratische Unie van Hongaren in Roemenië). Hoewel in eerste instantie het kabinet van Ungureanu een parlementaire meerderheid had en de motie dus geen haalbare zaak leek, bleek na een emotioneel debat dat er enkele leden van PD-L overliepen naar de oppositie, waarna er toch een meerderheid van vier stemmen bleek te zijn voor het aftreden.[1] Mihai Răzvan Ungureanu werd vervangen door Victor Ponta van de PSD die naar voren was geschoven door de oppositie.

Na zijn ontslag als premier startte Mihai Răzvan Ungureanu op 7 juli een nieuwe beweging genaamd Centrum-Rechts Burger Initiatief (Iniţiativa Civică de Centru Dreapta) die zich als centrum-rechts presenteerde.[2] Deze beweging lieerde zich in augustus aan de partij Burger Kracht (Forța Civică) en deze partij koos Mihai Răzvan Ungureanu vervolgens tot voorzitter. Burger Kracht ging een alliantie aan met o.a. de PD-L onder de naam Rechts Roemeense Alliantie. Onder deze alliantie kwam Ungureanu bij de parlementsverkiezingen van 2012 namens het district Arad weer in de senaat terecht. Burger Kracht ging op in de PD-L en Ungureanu werd vicevoorzitter. Na de verkiezing van Iohannis als president werd Ungureanu diens adviseur. In juni 2015 werd Ungureanu op verzoek van Klaus Iohannis voor een tweede maal aangesteld als Directeur van de SIE. Op 26 september 2016 nam hij echter alweer ontslag als directeur wegens gezondheidsproblemen.[3]

Voorganger:
Cătălin Predoiu
Premier van Roemenië
Kabinet-Mihai Răzvan Ungureanu
2012 - 2012
Opvolger:
Victor Ponta