Mike Moran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mike Moran (Leeds, 4 maart 1948) is een Britse keyboardspeler. Hij studeerde aan de Royal College of Music in Londen.

Hij zit al een tijdje in het muziekleven, bij onder andere Blue Mink en Ray Thomas als hij voor het eerst in de spotlights treedt in 1977 toen hij samen met Lynsey de Paul het lied Rock bottom schreef waarmee ze het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigden op het Eurovisiesongfestival in eigen land. In het begin van de stemming stonden ze aan de leiding, maar uiteindelijk eindigden ze op de 2de plaats. Het lied werd wel een hit in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, in eigen land was het lied niet zo succesvol.

Lynsay en Mike schreven samen nog verschillende liedjes zoals "Let Your Body Go Downtown", "Going to a Disco", "Without You", "Now and Then" en "Just a Little Time".

Andere liedjes waar Moran aan meegeholpen heeft zijn All God's People van Queen, Barcelona van Freddie Mercury en Snot Rap van Kenny Everett.

Moran heeft gewerkt met Ozzy Osbourne, Nicko McBrain, George Harrison en verschillende leden van Queen. Hij was co-producer, arrangeur, toetsenist en co-auteur van alle nummers op het album Barcelona, de klassieke cross-over samenwerking tussen Queen frontman Freddie Mercury en operazangeres Montserrat Caballé, uitgebracht in 1988. Hij produceerde The Queen Album (1988), Piaf (1994) en Essential Musicals (2006) voor Elaine Paige.

Meer recent verscheen Moran in Dragons' Den (serie 7, aflevering 3) als muzikaal regisseur van een Dusty Springfield musical, en hij produceerde ook het Tommy Fleming album The West's Awake (2014).