Samantha Janus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samantha Janus
Samantha Janus
Algemene informatie
Volledige naam Samantha Zoe Womack Janus
Geboren 2 november 1972
Geboorteplaats Brighton
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1991 - heden
Beroep Acteur, zangeres
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Samantha Zoe Womack Janus (Brighton, 2 november 1972) is een Britse actrice en popzangeres. Ze is in 2009 getrouwd met acteur Mark Womack, met wie ze toen al twee kinderen had.

Haar vader, singer-songwriter Noel Janus, en haar moeder, fotomodel en actrice Diana O'Hanlon, gingen in 1978 uit elkaar. Daarna groeide ze op in Edinburgh met haar moeder en haar tweede vader, een arts. Ze volgde de Sylvia Young Theatre School in Londen. In 1991 won ze A Song For Europe en mocht ze het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Rome met A message to your heart. Ze eindigde op een gedeelde tiende plaats. Haar single bereikte de dertigste plaats in de hitparade.

Hierna begon ze aan haar acteercarrière. Ze speelde in enkele series mee voordat ze in de sitcom Game On verscheen, waar bleek dat ze komisch talent had. Ze speelde ook in dramaseries, waar ze haar man leerde kennen. Zij en Womack waren van 1998 tot 2000 de hoofdrolspelers in de (ook in Nederland uitgezonden) ITV-politieserie Liverpool 1. Ze keerde terug naar comedy met Babes in the Wood. Na één seizoen verliet ze de serie.

In 2002 speelde Janus in het BBC-drama Strange en in enkele films. Sinds 2007 speelt ze Ronnie Mitchell in de BBC-soapserie EastEnders.

Zie de categorie Samantha Womack van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.