Jemini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 2 maart 2003 won het uit Liverpool afkomstige duo Chris Cromby en Gemma Abbey, samen genaamd Jemini "A song For Europe", de Britse voorronde voor het Eurovisiesongfestival 2003 met hun popsong "Cry Baby". De twee gingen direct daarna op promotietournee om de zesde overwinning voor het Verenigd Koninkrijk binnen te halen.

Chris and Gemma ontmoetten elkaar acht jaar geleden op Liverpools "Starlight stage school" en vormden toen al een duo. Tweeënhalf jaar daaropvolgend toerden ze door het Verenigd Koninkrijk met hits van Stevie Wonder, Randy Crawford, Motown-hits en zelfs de aloude ABBA-medley. Daarnaast zongen ze ook eigen composities. Als Jemini combineren ze hun voorkeur voor de klassiekers met de huidige pop.

Zowel Gemma als Chris was als kind al fan van het Eurovisiesongfestival. Ze rekenen mede-Liverpoolse Sonia, Precious en Dana International onder hun favorieten. Het is altijd een droom van ze geweest zelf mee te doen.

Op de avond zelf ging het voor Jemini volledig mis en kregen ze geen enkel punt. In eigen land veroorzaakte dit een behoorlijke consternatie. Verschillende mensen, waaronder BBC-commentator Terry Wogan riepen om het hardst dat de Irak-politiek van Tony Blair de oorzaak was. Reacties op de website van de BBC wezen echter uit dat veel songfestivalfans het een ouderwets liedje vonden en met name de zang van Gemma zeer slecht. Later beweerden Gemma en Chris dat ze zo vals hadden gezongen doordat ze het geluid van de monitoren niet konden horen en daardoor niet wisten waar ze mee bezig waren.