Military

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Military

Military is een historische tak van paardensport, die tegenwoordig eventing of 'samengestelde wedstrijd' (SGW) genoemd wordt. De wedstrijd kent meerdere onderdelen. Eén daarvan is de uithoudingsproef in de vorm van een zogenaamde cross-country.

1rightarrow blue.svg Zie eventing voor een beschrijving van de huidige sport en haar regels

Cross-country[bewerken]

Het paard en de ruiter rijden over een open stuk veld of weiland en daarin staan 'natuurlijke hindernissen' opgesteld, zoals constructies van boomstammen, nagemaakte slootjes en waterpartijen. Het is de bedoeling om het traject binnen de snelst mogelijke tijd af te leggen.

Hiervoor moet het paard over een goede conditie beschikken; het moet bijvoorbeeld een groot en goed functionerend hart hebben. Meestal worden voor deze sport Engelse volbloedpaarden gebruikt. Deze staan bekend om hun snelheid en hun grote uithoudingsvermogen.

Vroeger kwam het regelmatig voor, dat een paard struikelde en bij de val zo zwaargewond raakte dat het afgemaakt moest worden. De military stond daarom onder hevige kritiek van dierenbeschermingsorganisaties. Tegenwoordig komt het bijna nooit meer voor dat een paard tijdens een wedstrijd ernstig geblesseerd raakt. Dit komt doordat paarden voor en na het springparcours en de cross door een dierenarts gekeurd worden. Ook worden er tegenwoordig vaak breekbomen gebruikt; dit zijn balken die met gemak breken als een paard er met kracht tegenaan stoot.

Geschiedenis van de military[bewerken]

In Nederland kent de jaarlijks gehouden internationale eventing wedstrijd in Boekelo een lange traditie ondere de naam military. Eén van de meest prominente deelnemers daaraan was de jonge Prins Charles. In België kennen de internationale wedstrijden in Lummen en Waregem grote bekendheid.

Voor de Tweede Wereldoorlog was Nederland een van de toonaangevende landen op de military: Charles Pahud de Mortanges, Dolf van der Voort van Zijp en Gerard de Kruijff werden tweemaal Olympisch kampioen met de Nederlandse ploeg, in 1924 en 1928.

Military komt voort uit militaire uithoudingsproeven voor paarden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]