Minyobates steyermarki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door StroopwafelBot (overleg | bijdragen) op 18 feb 2018 om 20:52. (terugdraaien bewerkingen gedaan tijdens een botrun vol fouten)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Minyobates steyermarki
IUCN-status: Kritiek[1] (2004)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Dendrobatidae (Pijlgifkikker)
Onderfamilie:Dendrobatinae
Geslacht:Minyobates
Soort
Minyobates steyermarki
(Rivero, 1971)
Minyobates steyermarki op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Minyobates steyermarki is een kikker uit de familie pijlgifkikkers (Dendrobatidae).

Naamgeving

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Juan Arturo Rivero in 1971. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Dendrobates steyermarki gebruikt. De kikker behoorde lange tijd tot het geslacht Dendrobates, en is tegenwoordig de enige uit het geslacht Minyobates.[2]

De geslachtsnaam Minyo(-)bates betekent vrij vertaald kleine kikker en de soortaanduiding steyermarki is een eerbetoon aan Julian Alfred Steyermark.

Uiterlijke kenmerken

Minyobates steyermarki heeft een roodbruine lichaamskleur, de huid is zeer korrelig van structuur. De lichaamslengte loopt uiteen van 12 tot 19,5 millimeter maar de meeste exemplaren blijven onder de 17 mm. Het trommelvlies is ongeveer de helft zo klein als het oog.

Verspreiding en habitat

De soort komt voor in delen van Azië en leeft endemisch in Venezuela.[3] De habitat bestaat uit tropische tot subtropische vochtige bossen. Bosbranden en het verzamelen van exemplaren voor de handel in exotische dieren zijn bedreigingen, maar de verdwijning van het natuurlijke leefgebied is waarschijnlijk de grootste bedreiging. Ondanks het feit dat de soort nog in hoge dichtheden kan worden aangetroffen is de pijlgifkikker ernstig bedreigd.

Minyobates steyermarki is een bodembewoner die leeft in de bladoksels van Bromelia 's op de bosbodem, waarschijnlijk plant de kikker zich hierin ook voort.