Mirko Filipović

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mirko Filipović
Mirko Cro Cop.jpg
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Mirko Filipović
Bijnaam Cro Cop
Geboren Vinkovci, 10 september 1974
Nationaliteit Vlag van Kroatië Kroatië
Lengte 1,88 meter
Gewicht 103 kilogram
Sportieve gegevens
Discipline Kickboksen, boksen, Taekwondo
Jaren actief 1996–2003 (Kickboksen)
2012–heden (Kickboksen)
2001–heden (MMA)
Team Cro Cop Squad Gym
Tigar Gym
Vos Gym
Trainer Ivan Hippolyte
Gevechtsstatistieken Kickboksen
Totaal 31
Gewonnen 23
  Op knock-out 12
Verloren 8
  Op knock-out 4
Gevechtsstatistieken Mixed martial arts
Totaal 44
Gewonnen 30
  Op knock-out 22
Verloren 11
  Op knock-out 5
Onbeslist 2
Gestaakt 1
Gevechtsstatistieken Amateurboksen
Totaal 45
Gewonnen 40
  Op knock-out 31
Verloren 5
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Sport

Mirko Filipović (Vinkovci, 10 september 1974), ook wel bekend als Cro Cop, is een Kroatisch kickbokser en MMA-vechter. Hij begon met K-1 maar stapte later over op PRIDE Fighting Championships en na een korte overstap naar de UFC vecht hij nu voor DREAM.

Begin carrière[bewerken]

Mirko Filipović begon zijn carrière met boksen. Toen hij klaar was met boksen had hij een record van 40 gewonnen partijen, vijf verloren partijen, nul gelijke partijen en 31 k.o.'s.

K-1[bewerken]

Hij begon op 26 maart 1996 voor het eerst met K-1, dit was een partij tegen Jérôme Le Banner. Al snel werd hij beter en wel zo goed dat hij in 1999 de finale van het K-1 toernooi bereikte, maar hij verloor door een K.O. tegen Ernesto Hoost. Hij won zijn laatste K-1-gevecht tegen Ismael Londt.

Definitief overstappen naar Pride[bewerken]

In 2003 stapte hij definitief over op Pride. Zijn Pride-record staat momenteel op zestien gewonnen partijen, drie verloren partijen, twee gelijke partijen en twaalf K.O.'s. Hoogtepunt voor CroCop was het winnen van de Pride Open Weight Grand Prix in september 2006.

UFC[bewerken]

Na het winnen van de 'Open Weight GP' maakte Filipović de overstap naar de UFC. Nieuwe uitdagingen en het betere bod waren de redenen om van werkgever te wisselen.

In zijn eerste gevecht in UFC 67 'All Or Nothing' won hij overtuigend van Eddie Sanchez door een TKO in de eerste ronde. In UFC 70 'Nations Collide' trad Filipović aan tegen de Braziliaan Gabriel 'Napao' Gonzaga. De Braziliaan won door een highkick KO vlak voor het eind van de eerste ronde. Na een ontgoochelende wedstrijd tegen Cheick Kongo, die hij op unanieme beslissing verloor, is hij een aantal maanden inactief geweest.

Dream[bewerken]

Nadat Filipović op 12 februari op zijn weblog aankondigde dat hij naar Japan ging, kwam alles in een stroomversnelling.[1] De UFC gaf hem de mogelijkheid om de overstap te maken, maar dan wel met de optie om terug te keren als hij weer in zijn 'gewone' doen zou raken.[2] Op 15 maart 2008 won Filipović van de relatief onbekende Pancrase-veteraan Tatsuya Mizuna door technische knockout in de eerste ronde.

Filipovićs volgende gevecht vond plaats op 23 september tegen de Nederlander Alistair Overeem. De wedstrijd werd na enkele onderbrekingen definitief gestopt nadat Filipović enkele rake kniestoten in zijn kruis had gekregen. De schade was kennelijk te groot om verder te gaan en het gevecht werd tot een "no contest" uitgeroepen. Op het moment dat de partij gestopt werd, was Overeem aan het domineren. Deze verklaarde achteraf ook dat het hem leek alsof Filipović een manier zocht om uit het gevecht te ontsnappen. Al voor het gevecht was er wat harde taal gesproken: Overeem noemde Filipović oud en versleten, terwijl Filipović dan weer aanbood om die bewuste avond twee tegenstanders aan te pakken.[3]

Op oudjaar 2008 vocht Filipović tegen Choi Hong-man op het K1 Dynamite-evenement. De Koreaan was niet opgewassen tegen het spervuur aan lowkicks dat Filipović op hem losliet. Hij gaf op na 6 minuten 32 in de eerste ronde. Voor de wedstrijd had Dana White, het hoofd van de UFC, te kennen gegeven dat een winstpartij Filipović een ticket terug naar de UFC kon bezorgen.

Terugkeer naar de UFC[bewerken]

Na de winstpartij tegen Choi en wat revalidatie na ingrepen die nodig waren om aanslepende blessures te behandelen, was Filipović terug fit om te vechten. Zijn volgende kamp vond plaats op 13 juni in Keulen tijdens UFC 99. Tegenstander van dienst was de Brit Mostapha Al-turk. Filipović won de partij, maar niet zonder enige controverse. Al-turk had namelijk de vingers van cro crop (onopzettelijk) in zijn ogen gekregen. Filipović reageerde niet berouwvol. Hij verklaarde dat Al-turk maar beter zijn best had moeten doen om die vingers te ontwijken.

Hoe dan ook, de partij zorgde ervoor dat Filipović terug een stapje dichter was bij een UFC titelgevecht. Daarvoor zou hij nog wel 1 of 2 gevechten moeten winnen. De volgende tegenstander werd bekendgemaakt: Junior Dos Santos. Deze Braziliaan had enkele spectaculaire KO overwinningen behaald in zijn vorige wedstrijden en wordt door velen gezien als een groot talent. De partij eindigde in een nederlaag voor "Cro Cop". Fans en commentatoren zagen een Filipović die het gevecht vooral probeerde te ontlopen. Junior Dos Santos domineerde de partij en kon in de 3de ronde Filipović dwingen tot opgave.[4]

In 2015 vocht Filipović in een rematch tegen Gonzaga. In de eerste twee rondes domineerde Gonzaga, maar Filipović kwam spectaculair terug met goede takedown verdediging in de derde ronde, wat hij opvolgde met een lawine aan ellebogen die teveel bleken voor Gonzaga. "Cro Cop" was terug.

Gewonnen titels[bewerken]

  • Full-contact I.K.B.F zwaargewicht-titel
  • Pride Fighting Championships Open weight Grand Prix toernooi 2006
  • K1 Zagreb 2013

Externe links[bewerken]