Mission Aviation Fellowship

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overblijfselen van een oud MAF-vliegtuigje tentoongesteld in het hoofdkantoor

Mission Aviation Fellowship (MAF) is een christelijke zendingsorganisatie die met vliegtuigen mensen bereikbaar maakt voor hulp en het Evangelie. Ze heeft als belangrijkste doelstelling om luchttransport te bieden voor zendingsactiviteiten in moeilijk bereikbare gebieden in onder andere Oceanië en Afrika. Het is de grootste onafhankelijke non-profit luchtvaartmaatschappij.[1] De slogan van de MAF is: "Vliegen voor Leven".

Geschiedenis MAF[bewerken | brontekst bewerken]

De MAF werd opgericht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door een groep piloten van Britse, Amerikaanse, Canadese, Nieuw-Zeelandse en Australische afkomst, die de noodzaak zagen van luchtverbindingen met het zendingsveld. Zij noemden zichzelf aanvankelijk Christian Airmen's Missionary Fellowship (CAMF). De eerste vlucht werd gemaakt in 1946 toen Betty Greene een groep zendelingen met een WACO dubbeldekker naar een afgelegen gebied in Mexico bracht. Er zijn anno 2010 een groot aantal nationale afdelingen van de MAF, sinds 1978 ook in Nederland.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

MAF vliegt wereldwijd met 130 vliegtuigen in 30 ontwikkelingslanden, waaronder Indonesië, Zuid-Soedan, Oeganda, Suriname, Madagaskar en Papoea-Nieuw-Guinea. Zij vervoert (goederen voor) zendelingen, doet ook medische noodvluchten en in geval van (natuur)rampen ondersteunt ze overheden en niet-gouvernementele organisatie's. Tot 2010 bestond de vloot van bushvliegtuigen vooral uit Cessna 206's; vanaf dat jaar wordt het gebruik daarvan echter uitgefaseerd; MAF heeft de Quest Kodiak als opvolger gekozen, een toestel speciaal gebouwd voor missies in moeilijk toegankelijke gebieden.[2] Daarnaast wordt veel gevlogen in de Cessna 208 Caravan.

MAF in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Het trainingscentrum te Teuge

MAF Nederland is gevestigd op Vliegveld Teuge bij Apeldoorn. In totaal zijn rond de 25 gezinnen uitgezonden vanuit Nederland en werken er 12 fulltime krachten op het kantoor in Teuge. MAF Nederland ontvangt jaarlijks ongeveer 6 miljoen euro aan giften van particulieren en kerken. Te Teuge bevindt zich een opleidingscentrum voor MAF-piloten MATC.

In oktober 1965 doopte koningin Juliana de MAF-US C-185 om tot Flying Dutchman, die gedeeltelijk werd bekostigd door de Nederlandse overheid vanwege het pionierswerk van MAF in voormalige Nederlandse koloniën.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]