Naar inhoud springen

Mk VI Crusader

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robbot (overleg | bijdragen) op 11 dec 2018 om 23:14. (Robotgeholpen doorverwijzing: Kanon - Koppeling(en) gewijzigd naar kanon (geschut))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Mk VI Crusader
Mk VI Crusader
Soort
Periode -
Bemanning 4 of 5 (afhankelijk van aanwezigheid rompkoepel)
Lengte 5,99 m
Breedte 2,64 m
Hoogte 2,24 m
Gewicht 20 ton
Pantser en bewapening
Pantser 40 mm
Hoofdbewapening 1x Royal Ordnance QF 2-pounder kanon
Secundaire bewapening 1x coaxiaal 7,92 mm BESA machinegeweer, 1x 7,92 mm BESA in de romp (vaak verwijderd in het veld)
Motor 1x Nuffield Liberty Mk III benzinemotor
340 pk (254 kW)
Snelheid (op wegen) 43,4 km/h
Rijbereik 204 km

De Tank, Cruiser, Mk VI Crusader (A15), ook wel Crusader was een Britse tank uit de Tweede Wereldoorlog. Het type kwam gereed in 1941, maar was toen al verouderd. De voordelen aan de tank waren dat hij heel snel en mobiel was, de officiële maximale snelheid werd vaak overschreden. De negatieve punten waren dat de bepantsering heel dun was en de bewapening absoluut niet genoeg om het op te nemen tegen de toen gangbare Panzerkampfwagen IV. Ook was de mechanische betrouwbaarheid een zwak punt.

De tank werd gedurende de eerste jaren van de oorlog verbeterd, zodat hij kon dienen in de campagnes in Noord-Afrika. Hoewel het ontwerp van de tank door de soldaten mooi gevonden werd, bleek dat hij nog altijd niet voldeed. Hij werd dan ook zo snel mogelijk vervangen door de Amerikaanse M4 Sherman. Toen de Crusader teruggetrokken werd uit de eerste linie, werd hij gebruikt voor een groot aantal rollen, zoals luchtafweer en als bulldozertank voor de genie. In de laatste jaren van de oorlog werd hij ingezet als artillerietractor om het 17-pondsgeschut te trekken.

Crusader Mk III, Tunesië, 1943. 6-pdr
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Crusader tank op Wikimedia Commons.