Mnemotechniek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een mnemotechniek, mnemonische techniek of mnemotechnisch middeltje is een techniek of inventieve manier om bepaalde zaken gemakkelijker te onthouden. Dat kunnen bijvoorbeeld namen van mensen, jaartallen, boodschappenlijsten en stukjes tekst zijn. Gegevens die geen structuur hebben - of een structuur die te ingewikkeld is - kan men beter uit het hoofd leren als er een alternatieve structuur mee kan worden geassocieerd.

Enkele methodes hiervoor zijn:

Een voorbeeld van visuele mnemotechniek
  • De plaatsmethode (method of loci): door middel van een virtuele wandeling. Als voorbeeld: een boodschappenlijstje: je beeldt je in dat je door je woonkamer wandelt, en dat je voorwerpen, die je op een te onthouden boodschappenlijst zet, op je denkbeeldige route door je huis legt: een stokbrood aan de voordeur, een fles wijn op je salontafel, kaas in de keuken, enz.. Als je je op een later tijdstip opnieuw inbeeldt dat je deze weg aflegt, zul je je deze voorwerpen herinneren. Hoe vreemder de combinatie, des te makkelijker zul je je iets herinneren (melk + toilet associeer je makkelijker dan melk + keuken). Dit is een methode die vroeger door Latijnse redenaars, maar ook nu bij geheugenwedstrijden wordt gebruikt.
  • De taalmethode (natural language mediators): door middel van ritme en muziek: maak een versje of liedje met de zaken die je wilt onthouden; bijvoorbeeld een acroniem voor de kleuren van de regenboog (roggbiv) / maak een versje van het alfabet (A is een aapje, dat eet uit zijn poot. B is de bakker,...) / associeer een persoonsnaam met een eigenschap van die persoon, enz.. Deze methode wordt vaak in de reclame gebruikt om de consument een merknaam te laten onthouden. ("iedereen komt als je Leo roept...".)
  • Een voorbeeld: om de volgorde van de windrichtingen te onthouden kan men zinnetjes als "nooit opstaan zonder wekker", of "niet op zondag werken" of "nooit oorlog zonder wapens" leren waarvan de eerste letter van elk woord een windrichting voorstelt in de juiste volgorde. In dit geval is er sprake van een ezelsbruggetje.
  • Een manier om lange stukken tekst uit het hoofd te leren, is door deze op muziek te zetten. Veel mensen die de koran of tenach gedeeltelijk of geheel uit hun hoofd kennen, cantilleren de tekst. In het basisonderwijs wordt het alfabet als een liedje gezongen om zo de volgorde van de letters in te prenten.
  • Voor het onthouden van gezichten en de bijbehorende namen zijn technieken ontwikkeld. Bij het onthouden van gezichten wordt nadruk gelegd op veranderlijke en opvallende kenmerken, zoals snorren, baarden en kapsel.

Zie ook[bewerken]