Moeder Godskerk (Voorschoten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moeder Godskerk
Moeder Godskerk
Moeder Godskerk
Plaats Voorschoten
Gebouwd in 1966-1967
Sluiting 2016
Gewijd aan Maria
Architectuur
Architect(en) Harry Nefkens
Bouwmateriaal Baksteen, hout, glas
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Moeder Godskerk is een beeldbepalende voormalige rooms-katholieke kerk aan de Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan 18 in Voorschoten. De kerk staat op de concept-erfgoedlijst voor beeldbepalende panden van de gemeente Voorschoten.

Voorgeschiedenis[bewerken]

In 1962 werd op last van het bisdom de Moeder Godsparochie van de Laurentiusparochie afgesplitst. De nieuw ontstane parochie (van meer dan 2.000 mensen) kerkte de eerste vijf jaar in de eetzaal van het Marine Opkomstcentrum in Voorschoten. Tegelijkertijd ging kapelaan J.A. Blonk aan de slag als bouwpastoor voor een nieuwe kerk. In de Voorschotense wijk Boschgeest werd tussen 1966 en 1967 de Moeder Godskerk gebouwd naar een ontwerp van architect H.N.M. Nefkens, ook ontwerper van andere kerken, als de Sint-Bavokerk in Rotterdam. Qua ontwerp heeft de kerk karaktertrekken van een Noord-Hollandse stolpboerderij: vierkant met een puntdak. Tijdens de bouw brak er door laswerkzaamheden twee keer brand uit in het dak van de nieuwe kerk (op 17 mei en 19 juni 1967).

Opzet en bijzonderheden[bewerken]

De kerk paste qua opzet naadloos in de moderne liturgiebeleving: het altaar lag in het midden van een vierkante ruimte, niet vooraan in de kerk. De bouw werd uitgevoerd door bouwbedrijf Niersman uit Voorschoten. De Moeder Godskerk werd op 28 september 1967 ingewijd door de eerste bisschop van Rotterdam, mgr. M. Jansen. De kerk past qua ontwerp goed in de wijk door opzet en materiaalgebruik. Bijzonder zijn de ruime opbouw, de lichtval (van boven) en de gebrandschilderde ramen van kunstenaar Ted Felen: En God schiep het licht. Maria, de naamgeefster van de kerk, wordt geëerd met een houten beeld uit het begin van de negentiende eeuw.

In 2000 werden de beide Voorschotense parochies weer samengevoegd tot de parochie Heilige Laurentius en de Moeder Gods. In 2012 vormden de katholieke gemeenschappen in Voorschoten, Katwijk aan den Rijn, Oegstgeest en Wassenaar samen de Heilige Augustinusparochie.

Plannen om de kerk in de komende jaren te onttrekken aan de eredienst hebben in 2016 geleid tot een onduidelijke bestemming van de Moeder Godskerk. Het Cuypersgenootschap, dat probeert bouwkundig erfgoed in Nederland te beschermen, heeft in 2010 bij de Gemeente Voorschoten gepleit voor behoud van het gebouw. In 2012 zette de gemeente de Moeder Godskerk op de concept-erfgoedlijst voor beeldbepalende panden. De Augustinusparochie, eigenares van de kerk, maakte in oktober 2015 bekend dat de Moeder Godskerk vanaf april 2016 niet meer voor de eredienst gebruikt zou worden.[1] Op 3 april 2016 werd het kerkgebouw door bisschop Van den Hende aan de eredienst onttrokken.

Enkele afbeeldingen[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • 40 jaar Moeder Godskerk, 28 september 1967 - 28 september 2007. Voorschoten, 2007. Geen ISBN
  • A. Arts: Uit de geschiedenis van de Laurentiusparochie te Voorschoten. [Voorschoten, 1993]. Geen ISBN
  • Korte geschiedenis van het begin van de H. Moeder Godsparochie in Voorschoten. Voorschoten, 1969. Geen ISBN
  • Website Voorschotense parochie

Externe links[bewerken]