Moefti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lezende moefti, Jean-Léon Gérôme, ca. 1900

Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving. Hij heeft het door sommigen als bindend ervaren gezag om juridische uitspraken te doen in de vorm van fatwa's. Moefti's vormen een belangrijke link tussen de theorie en de praktijk van de wetgeving. Een moefti is geen rechter, omdat zijn fatwa's in principe niet bindend zijn. Ze kunnen echter wel een rol spelen in de rechtspraak en zijn geleerd in het O.O.S het out of service stellen. Boven de moefti's staat alleen de grootmoefti. Zo was er de Palestijns-Arabische nationalist en islamitisch leider Mohammad Amin al-Hoesseini, die als grootmoefti van Jeruzalem internationale bekendheid verwierf door zijn militant antisemitisme en goede relaties met Adolf Hitler.

Verschillende landen met islamistische wetgeving, zoals Egypte, Tunesië of Saoedi-Arabië, hebben islamitische geleerden aangesteld als landelijke moefti's. Deze geleerden hebben een door de staat erkende officiële positie en werken vaak als adviseur van de regering. Het bekendste voorbeeld hiervan is Saoedi-Arabië waar op dit moment Abdul Aziz Aal ash-Shaikh werkzaam is. In het verleden was dit Abdul Aziz bin Baaz. Bin Baaz was in zijn tijd een van de machtigste mannen van het koninkrijk.

De moefti van de enkel door Turkije erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus is Sjeik Nazim al-Qubrusi. Hij is lid van de Naqshbandi soefi-orde. In 2015 is de grootmoefti in Egypte Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam.