Mohammed Atta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mohammed Atta
Atta (rechts) samen met medekaper Abdulaziz al-Omari in Portland International Jetport, vanwaar ze naar Boston vetrokken waar ze in het te kapen vliegtuig zouden stappen

Mohammed Atta (Arabisch: محمد عطا السيد), (Kafr el Sheikh, 1 september 1968New York, 11 september 2001) was een islamitisch-Egyptisch-Saoedisch student, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Er wordt verondersteld dat hij het eerste gekaapte vliegtuig bestuurde. Dat vloog in New York in de noordelijke toren van het World Trade Center.

Atta groeide op in Caïro waar hij architectuur studeerde. Vervolgens studeerde hij vanaf 1992 in de Duitse stad Hamburg stadsplanning. Naast zijn Egyptische staatsburgerschap, bezat hij eveneens een Saoedi-Arabisch paspoort.

Het was in Hamburg dat hij stilaan radicaliseerde. Tijdens en na zijn opleiding kwam hij in contact met andere radicale moslims, waaronder een aantal toekomstige medekapers. In 1999 wou hij aanvankelijk in Tsjetsjenië tegen de Russen vechten, maar kwam uiteindelijk in Afghanistan terecht; daar spendeerde hij van eind 1999 tot begin 2000 zijn tijd in trainingskampen van Al Qaida.

Terug in Duitsland verkreeg Atta een visum voor de VS voor een periode van 5 jaar. In juni 2000 kwam hij aldaar terecht, waar hij vervolgens aan verschillende vliegopleidingen deelnam.

Hij was waarschijnlijk de aanvoerder van de 19 terroristen die de terroristische aanslagen op 11 september 2001 pleegden in de Verenigde Staten.