Mohammed Deif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mohammed Deif
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1965
Khan Younis, Gazastrook
Politieke partij Hamas
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Arabisch: محمد دياب إبراهيم المصري), ook bekend als Mohammed Deif (Arabisch: محمد الضيف), is de opperbevelhebber van de Izz ad-Din al-Qassam-brigades, de militaire vleugel van het Palestijnse Hamas. Hij wordt als een internationale terrorist beschouwd door de Verenigde Staten en is al decennialang Israëls meest gezochte man.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri werd in 1965 geboren in het Palestijns vluchtelingenkamp bij Khan Younis in het toentertijd Egyptische deel van Gaza.[1] Hij volgde een wetenschappelijke studie aan de Islamitische Universiteit in de Gazastrook, die hij in 1988 met een bachelor afsloot. Deif was betrokken bij het werk van meerdere moskeeën, waar hij later een leidende functie kreeg.[2] Eveneens was hij een actief hobbyacteur en stichtte de theatergroep al-Ayedoen.

Hij werd lid van de moslimbroederschap, die in 1987 in Hamas opging. In 1989 werd hij gedurende de eerste Intifada door Israël gearresteerd en bleef zonder rechtszaak 16 maanden in voorarrest. Na zijn vrijlating was hij betrokken bij de oprichting van de Izz ad-Din al-Qassam-brigades.

Tijdens de jaren '90 nam hij deel aan talloze aanvallen tegen Israël. Hij was betrokken bij de ontvoering en het vermoorden van drie Israëlische soldaten en persoonlijk verantwoordelijk voor bomaanslagen in Jeruzalem en Asjkelon, waarbij 50 Israëli's omkwamen.

Nadat de opperbevelhebber van de al-Qassam-brigades, Salah Shehade, in juli 2002 vermoord werd, volgde Deif hem op.

Deif heeft vijf luchtaanvallen overleefd. In 2006 bombardeerde Israël een huis waarin Hamas-leiders tezamen gekomen waren. Deif overleefde de aanval maar liep letsel aan zijn ruggengraat op.

In 2014 vond een luchtaanval plaats op een woonhuis in Gaza-Stad, waarbij zijn 27-jarige vrouw en twee van zijn kinderen omkwamen.

Op 7 oktober 2023 vond de tot dan toe grootste en uiterst onverwachte aanval van Hamas op Israël plaats, waarbij de Izz ad-Din al-Qassam-brigades de Israëlische geheime diensten misleid hadden. Deif wordt gezien als het brein achter deze aanval, die het begin vormde van een oorlog tussen Hamas en Israël.[1]

Geheimhouding[bewerken | brontekst bewerken]

Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri treedt sinds jaren niet in de openbaarheid op. Bij video-opnames draagt hij een masker of laat enkel zijn schaduw zien. De laatste foto van hem dateert uit ongeveer 2000. Uit veiligheidsaspecten gebruikt hij geen mobiele telefoons.[1] Volgens sommigen zou hij nooit twee maal na elkaar op dezelfde plaats slapen.[3]