Mojo Barrier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mojo barriers in gebruik op een festival.

Een Mojo Barrier is een type hekwerk dat wordt gebruikt bij grote publieksevenementen zoals popconcerten en festivals, met name voor de afscheiding tussen het publieksgedeelte en het podium. In de jaren 80 werden deze hekken ontwikkeld in opdracht van evenementenorganisatie Mojo Concerts. Eerder werden allerlei types hekken (zoals dranghekken) gebruikt, maar hierbij kon het gebeuren dat mensen in de verdrukking kwamen of dat constructies het begaven.

Al snel na de ontwikkeling van de Mojo Barriers vroegen artiesten en opdrachtgevers specifiek om dit type hek, waarna ze uiteindelijk wereldwijd zijn gaan gelden als de standaard. Het inmiddels zelfstandig geworden bedrijf The Mojo Barriers heeft tegenwoordig ook kantoren in Londen en Colorado Springs. Hoewel vele bedrijven sindsdien eenzelfde type hekken zijn gaan produceren, is de naam Mojo Barrier wereldwijd ingeburgerd voor dit specifieke type hekwerk.

Bij het ontwerp van dit hekwerk is vooral op de veiligheid van de festivalbezoekers gelet. De hoogte is dusdanig dat mensen niet in de verdrukking kunnen komen. Ook bevinden zich aan de achterzijde (de zijde van het podium) op vaste afstanden kleine opstapjes waarop een beveiliger kan gaan staan om bezoekers indien nodig uit het publiek te evacueren. In het Verenigd Koninkrijk wordt meestal gebruikgemaakt van Pitstop Barriers, die een bredere opstap aan de achterzijde hebben, eventueel nog uitgebreid met security walkways: een verlenging van de opstapjes van ongeveer een meter om de beveiligers een grotere werkruimte te bieden.

Mojo Barriers worden geproduceerd van verschillende materialen, zoals aluminium, staal of plastic. Dit laatste materiaal wordt toegepast in zogenaamde horeca-barriers, een variant op de originele Mojo Barrier waarbij boven op het afschermende gedeelte een bar-achtig oppervlak is gemonteerd. Andere varianten zijn bijvoorbeeld hekken met toegangspoortjes voor gebruik bij de entree van een evenement (met en zonder tourniquet), evenals verscheidene bocht- of hoekelementen om alle mogelijke lijnen van hekken te kunnen vormen.

De barriers kunnen worden ingeklapt en opgestapeld voor een snelle op- en afbouw.

Aan de barrier kunnen toevoegingen worden bevestigd:

  • een beschermlaag van schuim die extra comfort biedt aan bezoekers die vooraan tegen de barriers staan.
  • sightline kills: panelen boven op de barriers die het zicht belemmeren om zo te grote druk te voorkomen bij bijvoorbeeld een ingang of naast het podium.

Externe link[bewerken]