Molenbeek (Sittard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het niet-overkluisde gedeelte van de Molenbeek in de Paardestraat

De Molenbeek is een beek in Sittard in de Nederlandse provincie Limburg. Het is in feite een in de 14e eeuw gegraven aftakking van de Geleenbeek. De Molenbeek heeft een lengte van ongeveer vier kilometer.

De beek is zo genoemd vanwege het feit dat ze oorspronkelijk de waterkracht leverde voor drie watermolens, waarvan alleen de Stadbroekermolen bewaard is gebleven.

De Molenbeek splitst zich ten noorden van de Ophovenermolen in de wijk Ophoven van de Geleenbeek/Keutelbeek en loopt door het stadspark noordwaarts richting de binnenstad. Vanaf het Tempelplein verdwijnt de beek onder de grond en is binnen de stadswallen geheel overkluisd. Dit werd gedaan omdat in de beek in vroegere tijden rioolwater direct werd geloosd, wat voor stankoverlast zorgde. Bij de stadsboerderij Hoeve Wetzels aan de Paardestraat komt de Molenbeek weer tevoorschijn en loopt vervolgens deels overkluisd door de wijk Stadbroek. Omdat de waterkwaliteit tegenwoordig veel beter is, is de overkluizing hier aan het begin van de 21e eeuw verwijderd en vormt het nu een belangrijk onderdeel in de vormgeving van de nieuwe woonbuurt Molenbeek. Vanaf de Stadbroekermolen stroomt de beek in westelijke richting terug naar de Geleenbeek, waar deze ter hoogte van de Schwienswei weer in uitmondt.

Waterschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied van de Geleenbeek en de Molenbeek was in de 20e eeuw in het beheer van waterschap Geleen- en Molenbeek die naar deze beken is vernoemd. Later is dit waterschap opgegaan in waterschap Geleen- en Vlootbeek en weer later in waterschap Roer en Overmaas.