Montelukast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jc kortekaas apotheker (overleg | bijdragen) op 5 mrt 2020 om 09:16.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Montelukast
Chemische structuur
Montelukast
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F) ca. 60-70%
Metabolisatie lever
Uitscheiding feces
Gebruik
Geneesmiddelengroep leukotrieenreceptorantagonist
Merknamen Singulair, Airathon, generiek
Indicaties astma
Voorschrift/recept ja
Toediening oraal
Databanken
CAS-nummer 15896-92-8
ATC-code R03DC03
PubChem 5281040
DrugBank DB00471
Chemische gegevens
Molecuulformule C35H36ClNO3S
IUPAC-naam 2-[1-[[(1R)-1-[3-[(E)-2-(7-chloorchinolin-2-yl)-vinyl]fenyl]-3-[2-(2-hydroxypropan-2-yl)-fenyl]propyl]sulfanylmethyl]cyclopropyl]azijnzuur
Molmassa 586,18 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Montelukast is een geneesmiddel voor de behandeling van astma en hooikoorts. Het is een leukotrieenantagonist: het blokkeert leukotriënen, die vernauwing van de luchtwegen en allergiesymptomen veroorzaken. Door de leukotriënen te blokkeren worden astma- en hooikoortssymptomen verminderd. Bij de behandeling van astma wordt montelukast gebruikt als aanvullende therapie. Montelukast zelf is minder effectief dan inhaleerbare corticosteroïden.

Montelukast werd ontwikkeld door Merck Frosst Canada, Inc.[1].Merknamen zijn o.a. Singulair en Airathon (beide van Merck Sharp & Dohme); verschillende generieke producten zijn reeds op de markt.

Het middel is uitsluitend op recept verkrijgbaar. Het wordt oraal toegediend en is verkrijgbaar als granule, kauwtablet of tablet. Het kan worden toegediend aan volwassenen en kinderen, reeds vanaf 6 maanden. De granulevorm kan door kindervoeding gemengd worden. De geneesmiddelen bevatten het natriumzout van montelukast.

De meest voorkomende bijwerkingen van het middel zijn hoofdpijn en buikpijn. Maart 2020 waarschuwde de FDA voor stemmingsveranderingen.[2]

Externe links