Monza e Brianza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Monza (provincie))
Monza e Brianza (MB)
Provincie van Italië Vlag van Italië
Kaart met ligging provincie
Kaart met ligging provincie
Situering
Regio Lombardije
Coördinaten 45°35'NB, 9°16'OL
Algemeen
Oppervlakte 405 km²
Inwoners 850.321
(2097 inw./km²)
Hoofdstad Monza
Overig
Hoogste punt Briosco (271 m)
Aantal gemeenten 55
Foto's
Kaart
Kaart
Portaal  Portaalicoon   Italië

De provincie Monza e Brianza is gelegen in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. In het noorden grenst ze aan de provincies Varese, Como, Lecco en Bergamo en in het zuiden aan de metropolitane stad Milaan.

Monza is een van de acht in 2004 ingestelde nieuwe Italiaanse provincies en is in juni 2009 ontstaan uit de provincie Milaan. De Brianza is het heuvellandschap dat ten zuiden van het Comomeer ligt. Met 2097 inwoners per vierkante kilometer is Monza een van de dichtstbevolkte provincies van Italië.

De hoofdstad Monza is vooral bekend om zijn Autodromo. Dit racecircuit ligt in een groot park nabij de stad. In het historische centrum staat de 14de-eeuwse Duomo met zijn bijzondere wit-groene gevel aan de linker zijde staat een robuuste klokkentoren. Andere belangrijke monumenten in de stad zijn de kerk Santa Maria in Istrada en het bakstenen stadspaleis Arengario.

Veel natuur is er in de dichtvolkte provincie niet te vinden, wel zijn de oevers van de rivier de Lambro tot beschermd natuurgebied verklaard. Ten westen van de stad Seveso liggen heidevelden, die tot de zuidelijkste van Europa behoren. Dit maakt deel uit van het natuurpark Parco delle Groane.

Belangrijke plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Province of Monza and Brianza van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.