Morgan (orka)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Morgan is een vrouwelijke orka die in juni 2010 uit de Waddenzee werd gered en daarna bijna anderhalf jaar in het Dolfinarium Harderwijk te Harderwijk in Nederland verbleef. Ze was 3,5 meter lang en haar leeftijd werd op moment van redding op ongeveer anderhalf jaar geschat. Het dier was sterk vermagerd en verzwakt. Vermoedelijk was ze verdwaald in de wateren bij Schotland.

Herstel[bewerken | brontekst bewerken]

Conditie en gewicht van de orka kwamen in Harderwijk weer op normaal peil. Wel bleek ze met een stoornis van het gehoor behept.[1] Een groep wetenschappers dacht na over de toekomstmogelijkheden van het dier.[2] De vraag was niet alleen of haar gezondheid het zou toelaten om weer in de vrije natuur uitgezet te worden, maar ook of het weer in contact gebracht zou kunnen worden met haar familie, met name de moeder. De conclusie van dit onderzoek was dat het onverantwoord zou zijn Morgan in de vrije natuur terug te zetten.[3]

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Actiegroepen verenigd in de Orka Coalitie waren echter van mening dat het zoogdier het recht had om haar vrijheid terug te krijgen.[4] De coalitie schakelde een advocaat in om dit doel te bereiken.[5] Men beriep zich op internationale wet- en regelgeving inzake bedreigde diersoorten. Het voorstel van de coalitie was om de orka langzaam weer te laten wennen in grotere bassins alvorens het dier echt vrij te laten. Tevens zou er intensiever naar de familiegroep van de orka gezocht moeten worden. Daartoe werd Dolfinarium Harderwijk gevraagd om DNA van het dier ter beschikking te stellen, hetgeen geweigerd werd. De Tweede Kamer bemoeide zich daarmee: op 28 juni 2011 nam ze een motie aan, waarin erop werd aangedrongen DNA van Morgan ter beschikking te stellen. Het dolfinarium legde die motie naast zich neer.

Verhuizing[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de familiegroep van Morgan niet kon worden gevonden mocht het dier volgens een rechterlijke uitspraak definitief worden gehuisvest bij soortgenoten in een dierenpark. Eind 2011 werd Morgan via Schiphol verhuisd naar het Spaanse attractiepark Loro Parque op Tenerife. Voor het verladen in Harderwijk was een noodverordening uitgevaardigd vanwege mogelijke protesten, maar die bleven uit.