Morgan (orka)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Morgan is een orka die uit de Waddenzee werd gered, bijna anderhalf jaar in het Dolfinarium te Harderwijk in Nederland verbleef en veel bekendheid verwierf. Morgan is doof.[1]

De jonge vrouwelijke orka werd op 23 juni 2010 uit de Waddenzee gered en later naar het Dolfinarium te Harderwijk gebracht. Ze was 3,5 meter lang en haar leeftijd werd op ongeveer anderhalf jaar geschat (op moment van redding). Het dier bleek niet alleen verdwaald maar bovendien sterk vermagerd en verzwakt. Vermoedelijk was ze verdwaald in de wateren bij Schotland, en daarom kreeg ze in Harderwijk een Keltische meisjesnaam.

Sindsdien was de conditie van de orka flink verbeterd en was ze qua gewicht vrijwel op normaal peil gekomen. Een groep wetenschappers ging intussen het dier bestuderen. De vraag bij het onderzoek was niet alleen of de gezondheid van het dier het zou toelaten om weer in de vrije natuur uitgezet te worden, maar ook of het weer in contact gebracht zou kunnen worden met de familie (met name de moeder) van het dier. Dit werd essentieel geacht voor de actuariële overleving in de vrije natuur. In december 2010 werd de bevinding bekendgemaakt dat het onverantwoord was om Morgan in de vrije natuur uit te zetten.

Verschillende actiegroepen verenigd in de Orka Coalitie waren echter van mening dat het zoogdier het recht had om haar vrijheid terug te krijgen. De coalitie nam een advocaat in de arm om dit doel te bereiken. De Orka Coalitie beriep zich op internationale wet- en regelgeving inzake bedreigde diersoorten. Het plan van de coalitie was om de orka langzaam weer te laten wennen in grotere bassins alvorens het dier echt vrij te laten. Tevens zou er intensiever naar de familiegroep van de orka gezocht moeten worden.

Daartoe werd het Dolfinarium gevraagd om DNA van het dier ter beschikking te stellen, hetgeen Harderwijk weigerde. Ook de landelijke politiek werd bij de kwestie betrokken: op 28 juni 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan, waarin erop werd aangedrongen DNA van Morgan af te nemen. Het Dolfinarium legde de motie naast zich neer.

Op 19 juli 2011 werd bekend dat het Dolfinarium een vergunning had aangevraagd, bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, om het dier onder te brengen in het Spaanse dierenpark Loro Parque op Tenerife.[2] Deze vergunning werd op 27 juli 2011 verleend.[3]

Op 29 november 2011 is Morgan verhuisd vanuit het Dolfinarium via Schiphol naar het dierenpark in Tenerife, Loro Parque. Voor het verladen in Harderwijk was een noodverordening uitgevaardigd vanwege mogelijke protesten, maar die bleven uit.