MOU Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mou Museum)
Het MOU Museum

Het MOU Museum is een museum in de Belgische stad Oudenaarde. Het museum stelt een aantal voorwerpen tentoon die vroeger op andere locaties werden bewaard. In de voormalige lakenhal, tegen het Stadhuis van Oudenaarde gebouwd, bewaart men onder meer de wandtapijtencollectie en zilverwerk waarvoor Oudenaarde in het verleden bekend was. Het belicht ook de geschiedenis van de stad, de Schelde en de slag bij Oudenaarde. Het educatief aanbod omvat workshops en stadswandelingen.

De lakenhal[bewerken | brontekst bewerken]

De lakenhal, gebouwd omstreeks 1300, diende om laken te verhandelen en te bewaren. De hoge en schuingeplaatste ramen zorgden voor weinig lichtinval om het laken zo weinig mogelijk te verkleuren. Men verbond het met het schepenhuis (romaanse stijl) dat later werd afgebroken om plaats te maken voor het huidige gotische stadhuis. Het majestueuze dakgebinte is 16e-eeuws.

De wandtapijtencollectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum bezit 37 wandtapijten, waarvan er 15 te bezichtigen zijn in de lakenhal.

Oudenaardse wandtapijten waren gedurende meer dan vierhonderd jaar het voornaamste luxe-exportproduct van Oudenaarde en hadden een afzet over de hele wereld. De stad nam van de vijftiende tot de achttiende eeuw een belangrijk aandeel van de productie van verdures voor haar rekening. De grootste bloei was in de zestiende eeuw. De Oudenaardse wandtapijten zijn meestal getekend met wat men meestal ziet als een brilletje. Het is de platgedrukte letter A van Audenaerde, de oude naam van de stad.

Een van de meest fameuze producties was "De werken van Hercules, Les travaux d'Hercule", maar het is omwille van de verdures dat Oudenaarde zijn populariteit kreeg.

Een opmerkelijk wandtapijt uit de reeks De Geschiedenis van Odysseus werd in 2014 toegevoegd aan de collectie. Alhoewel het niet gemerkt is, is het hoogstwaarschijnlijk toch in Oudenaarde vervaardigd en wel in 1616 in het atelier van Joris Ghuys. Het wordt vermeld in stadsdocumenten en er zijn kartonfragmenten bewaard.[1]

In 2019[2][3] kocht de stad Oudenaarde (met steun van Toerisme Vlaanderen) een wandtapijt uit de serie De Geschiedenis van Alexander (1580-1590), een geschenk van de stad aan Alexander Farnese, de hertog van Parma, bij zijn plechtige intrede). bij Sotheby's; sinds 2020 wordt het in het MOU tentoongesteld.[4]

Het zilverwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het MOU Museum toont, verspreid over verschillende zalen, het zilverwerk waaronder een van de grootste collecties van Vlaanderen, verzameld door De Boever-Alligoridès. Daarnaast zijn er ook zilveren voorwerpen te zien uit omliggende kerken.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie MOU Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.