Mount Wilhelm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mount Wilhelm
Mount Wilhelm
Hoogte 4509 m
Coördinaten 5° 48′ ZB, 145° 2′ OL
Gebergte Bismarck Range
Eerste beklimming augustus 1938 door Leigh Grant Vial en twee Papoea's
Mount Wilhelm (Papoea-Nieuw-Guinea)
Mount Wilhelm
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Mount Wilhelm is de hoogste berg in Papoea-Nieuw-Guinea met een hoogte van 4509 m boven de zeespiegel. Hij maakt deel uit van het Bismarckgebergte. De hoogste berg op het eiland Nieuw-Guinea is Puncak Jaya (4884 m) in Papoea (Indonesië). De top van Mount Wilhelm ligt op het snijpunt van de grenzen van drie provincies van Papoea-Nieuw-Guinea: Chimbu, Western Highlands en Madang. In de lokale Papoeataal, het Kuman, heet de berg Enduwa Kombuglu.

De berg kreeg zijn huidige naam in 1888 van de Duitse verslaggever Hugo Zöller, die als eerste Europeaan de bergketen beklommen had. Het noordelijke deel van Papoea-Nieuw-Guinea was van 1884-1914 een Duitse kolonie met de naam Keizer Wilhelmsland. Zöller noemde de bergketen naar de Duitse rijkskanselier Otto von Bismarck. De vier hoogste bergen kregen de namen van Bismarck en zijn drie kinderen: Ottoberg, Herbertberg, Mariaberg en Wilhelmberg, waarvan de Wilhelmberg (Mount Wilhelm) de hoogste is. Wilhelm von Bismarck (1852-1901), jongste zoon van de rijkskanselier, was jurist.

De top van Mount Wilhelm werd voor het eerst beklommen op 15 augustus 1938 door de Australische patrouille-officier Leigh Grant Vial (1909-1943) samen met twee Papoea's, Namba Wan Bare Kuakawa en Gend. Vial rapporteerde dat er sneeuw lag op de top van de berg, ondanks zijn nabijheid tot de evenaar.