Muharram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schilderij over de Asjoera-dag in 1909.

Muharram (Arabisch: محرم) is de eerste maand van het jaar van de islamitische kalender en is een van de vier heilige maanden van het jaar. De maand verschuift door de verschillende seizoenen, omdat het een maanmaand betreft. De wortel van het woord is afgeleid van haraam (verboden). In deze maand behoort namelijk niet gestreden te worden.

De maand Muharram en met name de tiende dag heeft echter meer bekendheid gekregen door sjiitische moslims die in deze maand gedenken dat Hoessein, de kleinzoon van Mohammed, met 72 metgezellen door een 120.000-koppig leger van de Omajjadische kalief Yazid I in de Slag bij Karbala in 680 vermoord werd. De reden voor de moord op Hoessein was dat Yazid de macht over de oemma (islamitische gemeenschap) wilde houden. De meeste sjiieten herdenken deze gebeurtenis tijdens het Asjoera-rouwfestival. Voor hen is deze maand door deze gebeurtenis een maand van verdriet en rouw en ze doen dan ook afstand van het aardse genot.

Omdat Hoessein en zijn metgezellen afgesloten werden van de watervoorraad, vasten de alevieten in navolging hiervan twaalf dagen. Ze worden ook geacht te rouwen en afstand te doen van het aardse genot. De twaalf dagen symboliseren de twaalf imams die volgens de overlevering na Mohammed zouden komen om de leiding over de oemma te nemen.