Naar inhoud springen

Muisspechten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Heinonlein (overleg | bijdragen) op 13 apr 2017 om 12:40. (→‎Leefwijze)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Muisspechten
Gevlekte muisspecht
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Furnariidae (Ovenvogels)
Onderfamilie
Dendrocolaptinae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Muisspechten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Muisspechten zijn een onderfamilie van vogels binnen de familie ovenvogels (Furnariidae) uit de orde zangvogels.

De Nederlandse naam muispecht is een beetje verwarrend omdat deze vogels niet verwant zijn aan de spechten. Spechten zijn geen zangvogels terwijl deze muisspechten wel behoren tot de zangvogels.

Kenmerken

Het verenkleed is meestal olijfbruin met roodbruine vleugels. De stevige, relatief lange snavel is recht of iets omlaag gebogen. De lange, eigenaardig gevormde staart heeft stijve, naar binnen gebogen veerschachten. Ze hebben krachtige poten met lange, scherpe nagels. Sommige soorten hebben dunnere, naar beneden gebogen snavels, anderen weer (geslacht Campylorhamphus) hebben een lange, sikkelvormige snavel, die een derde van de totale lichaamslengte in beslag neemt. De lichaamslengte bedraagt 14 tot 37 cm.

Leefwijze

De meeste muisspechten eten insecten en andere ongewervelden, terwijl de grotere soorten ook hagedissen en kikkers eten. Weer andere soorten volgen zwermen trekmieren, die de insecten opjagen, die dan door de vogels worden gevangen. Op zoek naar voedsel klimmen de vogels rechtlijnig of spiraalvormig omhoog en inspecteren de boom naar insecten.

Verspreiding

Deze familie komt voornamelijk in Zuid-Amerika voor.

Taxonomie

De IOC World Bird List beschouwt de muisspechten niet als een aparte familie, maar als een clade binnen de familie van de ovenvogels. Over de indeling van deze groep in het geheel van de familie van de ovenvogels bestaat geen consensus. Er wordt nog steeds moleculair genetisch onderzoek aan deze groepen verricht.[1] Voorlopig zijn alle soorten die de Nederlandse naam muisspecht dragen hier in een onderfamilie ondergebracht.

Lijst van geslachten