Mulde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mulde
De Zwickauer Mulde bij Zwickau
Lengte 147 km
Hoogte (bron) 132 m
Hoogte (monding) 57 m
Verhang 75,4 m/km
Stroomgebied 7400 km²
Monding Elbe
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Mulde is een zijrivier van de Elbe in de Duitse deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt. De rivier is 124 km lang (of 290 km, als haar langste bronrivier wordt meegerekend) en is niet bevaarbaar: ze staat bekend als de snelst stromende rivier van Midden-Europa.

De Mulde ontstaat even ten noorden van Colditz uit de samenvloeiing van de westelijke Zwickauer Mulde (166 km) en de oostelijke Freiberger Mulde (124 km), die beide in het Ertsgebergte ontspringen.

De Zwickauer Mulde heeft haar twee bronnen in het Vogtland: de Rode Mulde (Rote Mulde) en de Witte Mulde (Weiße Mulde), die zich verenigen in een stuwmeer, de Muldenberger Talsperre. De Zwickauer Mulde stroomt via Aue, Zwickau en Glauchau naar het noorden.

De Freiberger Mulde ontspringt in het Oostelijke Ertsgebergte, nog net in Tsjechië, waar ze Moldavský potok heet. Freiberg en Döbeln zijn de grootste plaatsen aan deze rivier.

De verenigde Mulde stroomt in noordelijke richting en mondt even voorbij Dessau uit in de Elbe. Op dit traject ligt het stadje Grimma, dat in 2002 bij de Jahrhundertflut, de grote overstromingen in het stroomgebied van de Elbe, zwaar beschadigd werd.

Ten oosten van Bitterfeld bevindt zich sinds 1975 een stuwmeer, de Muldestausee.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Mulde op Wikimedia Commons.