Musculus tensor tympani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trommelvliesspanner
Musculus tensor tympani
Spier
Musculus tensor tympani
Indeling
Hoort bij Spieren van de trommelholte
Functie Regulatie spanning geleidingsapparaat
Gegevens
Origo Benige tubawand en kanaalwand
Insertie Hamersteel
Zenuw Nervus tensor tympani
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus tensor tympani,[1] musculus salpingomalleus,[2] spanner van het trommelvlies[3] of trommelvliesspanner[4][5] is een van de twee spieren van de trommelholte (middenoor).

De musculus tensor tympani ontspringt op de benige tubawand en op de benige wand van het gehoorkanaal. De pees buigt af bij de processus cochleariformis en hecht aan op het einde van de hamersteel.

Deze spier wordt geïnnerveerd door de nervus tensor tympani, een zijtak van de nervus mandibularis.

De musculus tensor tympani trekt het trommelvlies naar binnen en fixeert hiermee de keten, waardoor trillingen minder efficiënt (minder sterk / vervormd) worden doorgegeven. De functie van deze reflex is bij de mens niet geheel duidelijk, maar deze spier lijkt in ieder geval een rol te spelen bij het reduceren van bepaalde geluiden zoals van het kauwen van voedsel.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. His, W. (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  2. Sliosberg, A. (1975). Elsevier’s medical dictionary in five languages. English/American / French / Italian / Spanish and German. (2de uitgave). Amsterdam/Oxford/New York: Elsevier’s Scientific Publishing Company.
  3. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  4. Hilfman, M.M. (1978). Pinkhof-Hilfman Geneeskundig woordenboek (7de druk). Utrecht: Bohn, Scheltema & Holkema.
  5. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.