Musculus orbicularis oris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mondkringspier
Musculus orbicularis oris
Spier
Musculus orbicularis oris
Synoniemen
Latijn musculus sphincter oris[1]
Nederlands kringspier van de mond[2][3][4]

circulaire mondspier[5][6]

Gegevens
Origo bovenkaak and onderkaak
Insertie huid rondom de lippen
Zenuw ramus buccalis nervi facialis
Actie tuiten van lippen, sluiten van de mond, lipbewegingen bij spreken
Naslagwerken
Gray's Anatomy 108,384
Dorlands/Elsevier m_22/12550006
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De musculus orbicularis oris[7] of mondkringspier[8] bestaat uit meerdere lagen van spiervezels die rondom de mondopening liggen en in verschillende richtingen lopen.

Anatomie[bewerken | brontekst bewerken]

De musculus orbicularis oris bestaat uit een pars marginalis (perifeer gedeelte) en een pars labialis (meer centraal gedeelte).[9] De vezels van een aantal spieren rondom de mond zijn verweven met die van de musculus orbicularis oris. Dit zijn deels spiervezels die behoren tot andere gelaatsspieren die in de lippen uitmonden, en deels uit spieren die specifiek bij de lippen horen. Veruit de belangrijkste spier uit eerste groep is de musculus bucinatorius (de ‘trompetblazer').

Beeld van verloop van spiervezels van de musculus orbicularis oris

De voorste spiervezels van de musculus bucinatorius zijn zodanig verweven met de vezels van musculus orbicularis oris dat zijn bovenste vezels gedeeltelijk naar de onderlip, en zijn onderste vezels gedeeltelijk naar de bovenlip uitstralen. Ter hoogte van de mondhoeken kruisen deze vezels zich en vormen de modiolus die men als een verdikking kan voelen. De andere mimische spieren die uitstralen in de musculus orbicularis oris zijn: - in de bovenlip: de musculus levator labii superioris, musculus levator anguli oris, musculus levator labii superioris alaeque nasi, musculi zygomatici major en minor. De laatste twee zitten vast aan het jukbeen. - in de onderlip: de musculus depressor labii inferioris en musculus depressor anguli oris. - naar de mondhoek: de musculus risorius en het platysma.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij samentrekken van de musculus orbicularis oris worden de lippen bewogen,[9] de neusvleugels,[9] de wangen[9] en de huid van de kin,[9] waarbij de lippen tegen elkaar gedrukt kunnen worden met het sluiten van de mond.[10]

De musculus orbicularis oris wordt gerekend tot de mimische spieren die de gelaatsexpressies regelen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]