Museum Willet-Holthuysen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Museum Willet-Holthuysen
Museum Willet-Holthuysen
Locatie Herengracht 605
Opgericht 1 mei 1896
Personen
Directeur Judikje Kiers
Conservator Annemarie den Dekker
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 1687
Architect Jacob Hop
Aantal bezoekers 51.920 (2018)[1]
50.816 (2017)[1]
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Willet-Holthuysen aan Herengracht 605 in Amsterdam is een voor het publiek geopend grachtenpand, met volledig ingerichte stijlkamers. Het museum geeft een beeld van het leven in een chic pand aan de Amsterdamse grachtengordel in de 18e en 19e eeuw.[2] Het museum wordt beheerd door het Amsterdam Museum.

Drie etages zijn te bezichtigen:

De zogenaamde blauwe salon, een stijlkamer die uit een ander grachtenpand naar het museum is verplaatst, bevat werk van Jacob de Wit, waaronder een plafondschildering en een grisaille.

Het museum heeft een aanzienlijke collectie zilver, keramiek, glaswerk, meubelen, boeken en kunstwerken. Naast de permanente collectie worden op de eerste verdieping wisselende tentoonstellingen gehouden. Twee kleinere werken van William-Adolphe Bouguereau zijn in het museum te vinden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis werd in 1685-87 gebouwd voor Jacob Hop, pensionaris van Amsterdam. De huidige gevel, in Lodewijk XIV-stijl, stamt uit 1739. Er woonden achtereenvolgens zo'n twintig verschillende families in het huis, waaronder de koopmans- en regentenfamilies Deutz en Backer. Louisa Willet-Holthuysen, weduwe van kunstverzamelaar Abraham Willet (1828-1888), was de laatste bewoner van het pand. Zij liet in 1895 het huis en haar kunstverzameling na aan de stad Amsterdam. Sindsdien is het pand een museum.

De eerste conservator was de schrijver Frans Coenen, die in 1936 in Onpersoonlijke herinneringen de geschiedenis van het huis en de bewoners beschreef[3]. Oud-conservator Bert Vreeken promoveerde op 31 maart 2010 aan de Universiteit van Amsterdam op de familie Willet-Holthuysen[4].

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museum Willet-Holthuysen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.