Naar inhoud springen

Muziekacademie Krakau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Akademia Muzyczna w Krakowie (Muziekacademie Krakau)

De Muziekacademie Krakau (Pools: Akademia Muzyczna w Krakowie) in Krakau, Polen, werd opgericht op 7 februari 1888 door de Poolse componist Władysław Żeleński.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de academie gaat terug op het oorspronkelijke Konserwatorium Muzyczne w Krakowie (Muziekconservatorium Krakau). Tijdens de Eerste Wereldoorlog rustte de opleiding in dit instituut. Tussen de beide wereldoorlogen in de jaren 1920 beleefde de school een grote bloei en groeide onder de bezielende leiding van respectievelijk Wiktor Barabasz en Bolesław Wallek-Walewski. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de academie gesloten door de bezetter, maar men ging ondergronds voort en na de oorlog werd zij werd heropend en kreeg in 1946 de naam Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej (Staatshogeschool voor Muziek). De eerste rector was toen professor Zbigniew Drzewiecki, een in Polen bekende pianist en muziekpedagoog. Op 28 september 1979 kreeg het instituut zijn huidige naam Akademia Muzyczna w Krakowie (Muziekacademie Krakau).

Tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Nu, in 2007, studeren rond 650 studenten aan deze academie en 280 docenten, professoren en beheerspersoneel staan er voor klaar. Naast drie concertgebouwen behoort ook een uitgebreide bibliotheek met rond 50.000 boeken, partituren en audiovisuele formaten tot de academie.

Rectoren van de academie sinds oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Eredoctoren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (pl) /(en) Officiële internetpagina