Paul Badura-Skoda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Badura-Skoda
Paul Badura-Skoda
Algemene informatie
Geboren 6 oktober 1927
Geboorteplaats Wenen
Overleden 25 september 2019
Overlijdensplaats Wenen
Land Oostenrijk
Werk
Genre(s) klassieke muziek
Beroep pianist
Label(s) Astree, Genuin Classics
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Paul Badura-Skoda (Wenen, 6 oktober 1927 – aldaar, 25 september 2019) was een Oostenrijks pianist. Hij bouwde een internationale carrière op.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Badura-Skoda won een Oostenrijkse muziekcompetitie aan het begin van zijn muziekcarrière in 1947. Hij was in de leer bij Edwin Fischer. Sinds 1949 trad hij met vooraanstaande dirigenten op zoals Wilhelm Furtwängler en Herbert von Karajan.

Hij vervolgde een internationale carrière[1] en speelde meer dan tweehonderd stukken waarvan een belangrijk deel afkomstig was van componisten als Mozart, Beethoven und Schubert.

Wat voor een pianist van zijn kaliber eerder uitzonderlijk is, is zijn toepassing van de historische uitvoeringspraktijk. Hij dankte zijn bekendheid voor een deel aan de verzamelwerk van pianosonaten van Mozart en Schubert op historische vleugels bij het label Astree. Veel ander werk verscheen via het label Genuin Classics.

Samen met zijn vrouw Eva Halfar trad hij ook naar voren als componist en muziekuitgever. Daarnaast schreef hij cadenza's (improviseerwerk) voor pianoconcerten. Hij heeft een eredoctoraat van de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim.

Door de schenking van zijn muziekverzameling aan het Musikinstrumentenmuseum Schloss Kremsegg in Kremsmünster is daar een speciale collectie aan hem gewijd.[2]

Onderscheidingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]