My Name Is (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
My Name Is
Genre Talentenjacht
Speelduur 90 minuten (incl. reclame)
Bedenker Albert Verlinde
Presentatie Nicolette van Dam (2010-2011)
Francesca Vanthielen (2010)
Bram Van Deputte (2011)
Jury Seizoen 1
Albert Verlinde
Erik de Zwart
Kathleen Aerts
Ronny Mosuse
Seizoen 2
Albert Verlinde
Ralf Mackenbach
Dominique van Hulst
Kelly Pfaff
Voice-over Jeroen Kijk in de Vegte
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Locatie Seizoen 1
Theater de Maagd
Seizoen 2
Theater de Leest
Productie
Producent Blue Circle
FremantleMedia
Uitzendingen
Start 28 augustus 2010 (Seizoen 1)
20 augustus 2011 (Seizoen 2)
Einde 25 september 2010 (Seizoen 1)
17 september 2011 (Seizoen 2)
Afleveringen 10
Seizoenen 2
Zender Vlag van Nederland RTL 4
Vlag van België VTM
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

My Name Is was een talentenjacht waarin zowel kinderen als volwassenen hun favoriete artiest imiteerden. Het programma werd bedacht door Albert Verlinde en door het succes van de Nederlandse versie werd het format verkocht aan diverse landen waaronder Duitsland en Frankrijk.[1][2] Het was een coproductie tussen Nederland en Vlaanderen. In Nederland werd het uitgezonden op RTL 4 en in Vlaanderen op VTM. Het programma was een vervolg op de talentenjacht My Name Is Michael die in het voorjaar van 2010 werd uitgezonden. In dat programma werd specifiek gezocht naar mensen die Michael Jackson konden imiteren.

De kandidaten mochten zelf kiezen in wiens huid ze kropen. Wel was de voorwaarde dat de kandidaat de artiest zowel dansend als zingend na kon doen. Zowel kinderen als volwassenen mochten meedoen.

De jury bestond het eerste seizoen uit Albert Verlinde, Erik de Zwart, Kathleen Aerts en Ronny Mosuse. In het tweede seizoen werd, op Verlinde na, een gehele nieuwe jury geïntroduceerd. Nieuwe namen in de jury waren Ralf Mackenbach, Dominique van Hulst en Kelly Pfaff. Presentatrice Francesca Vanthielen werd vervangen door Bram Van Deputte. Nicolette van Dam werd echter niet vervangen als presentatrice.[3]

Het eerste seizoen startte op 28 augustus 2010 en de finale werd op 25 september 2010 uitgezonden. De prijs ging naar één kind en één volwassene. De winnaar van de volwassenen was Merante als Amy Winehouse en de winnaar van de jongere kandidaten was Lana als Lady Gaga. Al direct na de finale van het eerste seizoen werd de inschrijving voor een tweede seizoen geopend. Het tweede seizoen startte op 20 augustus 2011. Dat jaar was de winnaar van de volwassenen Isabel als Christina Aguilera en bij de kinderen was dat Kiki als Natasha Bedingfield. De winnaars kregen een gastrol in de musical Daddy Cool.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Format en selectieproces[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma bestond uit verschillende fases: de audities, de halve-finales en de finale. Tijdens de audities kregen de kandidaten de kans om voor de jury te performen. Elk kandidaat had de kans om minstens één nummer naar keuze te zingen en daarbij te dansen als de artiest. De jury stemde vervolgens individueel voor of tegen. Wanneer alle kandidaten auditie hebben gedaan ging de jury onderling in overleg, welke kandidaten alsnog af moesten vallen of door mochten gaan naar de tweede ronde, de halve-finale. Naar de halve-finale mochten zes kandidaten, drie volwassenen en drie kinderen. Elke aflevering eindigde met een halve-finale, maar eerst werden de kandidaten professioneel gecoacht op het gebied van zang en dans. Uit elke halve-finale kon slechts één volwassene en één kind doorgaan naar de laatste fase, de finale. Uiteindelijk bleven na alle voorrondes in totaal dus acht kandidaten over. De jury besloot uiteindelijk wie won.

Nieuw in seizoen 2: Make-over Battle Nieuw in het 2e seizoen van My Name is... waren de make-over battles tijdens de audities. Kandidaten die dezelfde artiest imiteerden en hun eerste auditie tot een goed einde hadden gebracht, werden door de jury uitgedaagd het rechtstreeks tegen elkaar op te nemen op het podium.

Ontwikkeling en productie[bewerken | brontekst bewerken]

Qua format was het programma te vergelijken met de Soundmixshow, een programma bedacht door Henny Huisman uit 1985. My Name Is was een coproductie van RTL in samenwerking met VTM. De Nederlandse productie werd verzorgd door Blue Circle en de Vlaamse door FremantleMedia. Door een samenwerking van Nederland en België werden de productie- en andere kosten gehalveerd.

De opnames vonden het eerste seizoen plaats in theater de Maagd in Bergen op Zoom.[4] In het tweede seizoen werden de audities opgenomen in theater de Leest, in Waalwijk.[5]

Seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Seizoenspremière Seizoensfinale Winnaar volwassenen Winnaar kinderen Presentatie Jury
1
Finaledetails
28 augustus 2010 25 september 2010 Merante als Amy Winehouse Lana als Lady Gaga Nicolette van Dam
Francesca Vanthielen
Albert Verlinde
Erik de Zwart
Kathleen Aerts
Ronny Mosuse
2
Finaledetails
20 augustus 2011 17 september 2011 Isabel als Christina Aguilera Kiki als Natasha Bedingfield Nicolette van Dam
Bram Van Deputte
Albert Verlinde
Ralf Mackenbach
Dominique van Hulst
Kelly Pfaff

Finaledetails (seizoen 1)[bewerken | brontekst bewerken]

Finaleact
Uitslag
Merante (Amy Winehouse)
Kandidaat komt uit Nederland
Winnaar volwassenen
Drieëlle (Madonna)
Kandidaat komt uit Nederland
Mariska (Tina Turner)
Kandidaat komt uit Nederland
Timothy (Freddie Mercury)
Kandidaat komt uit Nederland
Lana (Lady Gaga)
Kandidaat komt uit België
Winnaar kinderen
Laura van den Elzen (Miley Cyrus)
Kandidaat komt uit Nederland
Charlotte (Anouk)
Kandidaat komt uit België
Soraya (Annie)
Kandidaat komt uit België

Finaledetails (seizoen 2)[bewerken | brontekst bewerken]

Finaleact
Uitslag
Isabel (Christina Aguilera)
Kandidaat komt uit Nederland
Winnaar volwassenen
David (Elton John)
Kandidaat komt uit België
Oriane (Alicia Keys)
Kandidaat komt uit België
Kiki (Natasha Bedingfield)
Kandidaat komt uit Nederland
Winnaar kinderen
Finlay (Katy Perry)
Kandidaat komt uit België
Fleur (Rihanna)
Kandidaat komt uit Nederland

Receptie[bewerken | brontekst bewerken]

Theatershow[bewerken | brontekst bewerken]

Net als in My Name Is Michael zouden beide winnaars van het programma meerdere theatershows aangeboden krijgen. Al vanaf het begin van het programma werd dit ook aangekondigd. Echter, vanwege te weinig belangstelling werden de shows na de finale geannuleerd. De hoofdprijs van de winnaars van het eerste seizoen (Merante als Amy Winehouse en Lana als Lady Gaga) verviel dus. Ze mochten hiervoor in de plaats meedoen aan de So You Think You Can Dance-theatershow.[6][7]

Kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen van My Name Is trok gemiddeld 1.299.200 kijkers in Nederland. De best bekeken aflevering was de vierde, er keken toen 1.526.000 mensen.[8] Het programma trok aanzienlijk minder kijkers dan andere RTL 4-talentenjachten, maar heeft dan ook een totaal ander format. Gemiddeld was het het vierde best bekeken programma van de zaterdagavond.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]