n-dimensionale ruimte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
13-01-2022

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Is te algemeen en feitelijk nietszeggend

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

In de meetkunde, een deelgebied van de wiskunde, is een -dimensionale ruimte een ruimte met dimensies, met een natuurlijk getal. Die ruimte kan een vectorruimte zijn, een euclidische ruimte zijn, een metrische ruimte, een topologische ruimte of enige andere ruimte.

Meer in het algemeen is een -dimensionale variëteit een ruimte die er lokaal uitziet als een -dimensionale euclidische ruimte, maar waarvan de globale structuur niet-euclidisch kan zijn.

Soms moet in de wetenschap een wiskundig object met vrijheidsgraden beschreven worden als ware het een punt in een -dimensionale ruimte. In de klassieke mechanica bijvoorbeeld wordt de driedimensionale positie en impuls van een puntdeeltje in een 6-dimensionale faseruimte beschreven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]