N.R. Narayana Murthy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
N.R. Narayana Murthy
N. R. Narayana Murthy
N.R. Narayana Murthy
Algemene informatie
Land India, Brits-Indië
Geboortedatum 20 augustus 1946
Geboorteplaats Mysore
Werk
Beroep ondernemer, zakenpersoon
Werkveld informatietechnologie
Werkgever(s) Indian Institute of Management Ahmedabad
Studie
School/universiteit Universiteit van Mysore, Indian Institute of Technology Kanpur, Sarada Vilas College, National Institute of Engineering, Oakland University
Religie
Religie hindoeïsme
Familie
Echtgenoot Sudha Murthy
Kinderen Akshata Murthy, Rohan Murthy
Diversen
Lid van American Academy of Arts and Sciences, ABLF alumni network
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Nagavara Ramarao Narayana Murthy (Mysore, 20 augustus 1946) is een Indiase miljardair en ondernemer. Murthy is medeoprichter van multinationaal IT-bedrijf Infosys.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Murthy werd geboren in 1946 in een middenklasse familie. Hij ging eerst naar de Universiteit van Mysore waar hij een bachelorsdiploma in elektrotechniek behaalde en voltooide zijn universitaire opleiding in 1969 met een masterdiploma van Indian Institute of Technology Kanpur.[1] Murthy begon zijn carrière als hoofdsysteemprogrammeur bij het Indian Institute of Management in Ahmedabad. Enkele jaren later richtte hij met Softronics zijn eerste eigen bedrijf op, echter ging het kort daarna failliet.

Infosys[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 juli 1981 richtte Murthy samen met zes collega's het softwarebedrijf Infosys Technologies Limited op. Van 1981 tot 2002 was hij CEO van het bedrijf. Na zijn aftreden werd hij bestuursvoorzitter en hoofdmentor tot 2011. Op 1 juni 2013 keerde Narayana Murthy terug naar Infosys als Executive Chairman en Extended Director. Op 12 juni 2014 werd aangekondigd dat Murthy met ingang van 14 juni zou aftreden als uitvoerend voorzitter. Hij bleef tot 10 oktober van dat jaar niet-uitvoerend voorzitter en is sinds 11 oktober benoemd tot emeritus voorzitter.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Murthy is een van de rijkste Indiërs met een geschat vermogen van 4,3 miljard dollar in maart 2023.[2] Hij is getrouwd met ingenieur en auteur Sudha Murthy, met wie hij een dochter en een zoon heeft. Zijn dochter, Akshata Murty, is getrouwd met de Britse investeringsbankier en politicus Rishi Sunak, die sinds 25 oktober 2022 premier van het Verenigd Koninkrijk is.[3]