NHK-symfonieorkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NHK Symphony Orchestra)
De thuisbasis van het NHK-symfonieorkest

Het NHK-symfonieorkest (NHK交響楽団, Enueichikei Kōkyō Gakudan) in Tokio is een Japans symfonieorkest.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het orkest werd opgericht onder de naam Nieuw symfonieorkest op 5 oktober 1926 en was het eerste professionele symfonieorkest van Japan. Later werd de naam gewijzigd in Japans symfonieorkest. In 1951, nadat het orkest financiële steun kreeg van de Japanse publieke omroep NHK kreeg het zijn huidige naam. het orkest wordt beschouwd als het toonaangevende symfonieorkest in Japan.[1]

Vladimir Asjkenazi is de chef-dirigent van het radio-orkest en Charles Dutoit is de muzikaal leider emeritus. Wolfgang Sawallisch is de eredirigent-lauraat.

In december 1962 was het orkest onderwerp van controverse toen bepaalde spelers die ontevreden waren met de stijl en persoonlijkheid van dirigent Seiji Ozawa weigerden nog langer onder hem te spelen. Ozawa werd daarop dirigent van rivaal het Japans Philharmonisch Orkest.[2]

Vaste dirigenten en muzikaal leiders[bewerken | brontekst bewerken]

Eredirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kodansha International Staff (2002), The Japan Book: A Comprehensive Pocket Guide. Kodansha International, p. 147. ISBN 4770028474. Gearchiveerd op 9 juli 2014.
  2. Nakasone, Yasuhiro (1999), The Making of the New Japan: Reclaiming the Political Mainstream, vertaling Lesley Connors. Routledge, 170–171. ISBN 0700712461. Gearchiveerd op 10 november 2012.