Herbert Blomstedt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blomstedt in 2015

Herbert Blomstedt (Springfield (Massachusetts), 11 juli 1927) is een Zweeds dirigent.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Twee jaar nadat Blomstedt werd geboren in Springfield, Massachusetts gingen zijn ouders terug naar Zweden. Hij studeerde aan de Koninklijke Hogeschool voor Muziek in Stockholm en de Universiteit van Uppsala, gevolgd door een studie hedendaagse muziek in Darmstadt in 1949, barokmuziek bij Paul Sacher aan de Schola Cantorum Basiliensis en verder lessen in orkestdirectie bij Igor Markevitch, Jean Morel aan de Juilliard School en Leonard Bernstein aan de Berkshire Music Center in Tanglewood.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij won de Koussevitzky Conducting Prize in 1953 en het directieconcours in Salzburg in 1955.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Blomstedt is vooral bekend om zijn uitvoeringen van Duitse en Oostenrijkse muziek, zoals Beethoven, Felix Mendelssohn, Franz Schubert, Anton Bruckner en Richard Strauss, en daarnaast muziek uit Scandinavië, zoals Edvard Grieg, Jean Sibelius en Carl Nielsen.

Als praktiserende zevendedagsadventist repeteert Blomstedt niet op zaterdag, de sabbat (rustdag) bij de Zevende-dags Adventisten. Hij geeft wel concerten op zaterdag, omdat hij dat niet als werk beschouwt.

Hij was muzikaal leider en chef-dirigent van het symfonieorkest van Norrköping (vanaf 1954), Oslo Philharmonisch Orkest (1962-1968), Deens Radio Symfonieorkest (1967-1977) en het Zweeds Radio Symfonieorkest (1977-1982). Van 1975-1985 werd hij uitgenodigd door de musici van de Staatskapelle Dresden om hun chef-dirigent te worden. Hij leidde het orkest in goed ontvangen opnames, waaronder werken van Richard Strauss en de complete symfonieën van Beethoven en Schubert, en gedurende buitenlandse tournees.

Gedurende de jaren 1985-1995 groeide onder leiding van Blomstedt de San Francisco Symphony Orchestra naar een internationaal vooraanstaande positie door tournees naar Europa en Azië en opnames voor Decca Records, waarmee hij twee Grammy Awards en een Grand Prix du Disque won, naast prijzen in België, Duitsland en Japan. Noemenswaardig zijn zijn opnames van de complete symfonieën van Carl Nielsen en diverse werken van Paul Hindemith. Blomstedt werd erg geliefd in San Francisco en leidt er nog immer abonnementsconcerten. Blomstedt dirigeert sinds 1983 regelmatig het Koninklijk Concertgebouworkest. Zijn laatste optreden met het orkest was 9 januari 2019. Hij verbrak toen een record: er stond nog nooit een dirigent met zo'n hoge leeftijd voor het orkest.

Na zijn vertrek als vaste dirigent in San Francisco werd Blomstedt chef-dirigent van het Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks (1996-1998) en het Gewandhausorchester in Leipzig (1998-2005).

Blomstedt is momenteel Conductor Laureate van de San Francisco Symphony en honorair dirigent van de Bamberger Symphoniker, het Deens Radio Symfonieorkest, de NHK Symphony, het Zweeds Radio Symfonieorkest en het Gewandhausorchester in Leipzig. Anno 2021 dirigeert hij nog steeds.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]