Nanchang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nanchang
南昌
Kaart van Nanchang
Situering
Provincie (zìzhìqū) Jiangxi
Coördinaten 28° 41′ 0″ NB, 115° 53′ 0″ OL
Naam (taal-varianten)
Vereenvoudigd Chinees 南昌
Traditioneel Chinees 南昌
Hanyu pinyin Nánchāng
Foto's
Satellietfoto van Nanchang, gemaakt door de NASA Landsat-satelliet op 35 km hoogte
Portaal  Portaalicoon   China

Nanchang (Chinees: 南昌; pinyin: Nánchāng) is een stad in het zuidoosten van China aan de rivier Gan Jiang, ten zuidoosten van Wuhan. De in de 12e eeuw gestichte stad is de hoofdstad van provincie Jiangxi en heeft 1.934.445 inwoners, agglomeratie 1.990.184.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Nanchang heeft een rivierhaven, spoorwegverbindingen met belangrijke steden als Shanghai, Zhejiang en Hunan, en een luchthaven. Het is een groot economisch en industrieel centrum met veel machinewerkplaatsen, textiel- en papierfabrieken en installaties waar chemische producten, tractoren, cement, banden en geneesmiddelen worden gefabriceerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nanchang werd in de 12e eeuw tijdens de Song-dynastie als vestingstad gesticht. De huidige naam kreeg de stad echter pas tijdens de Ming-dynastie.

Nanchang wordt beschouwd als de plaats waar het Chinese Volksbevrijdingsleger is ontstaan. In 1927 vocht een groep van 30.000 communistische strijders, geleid door Zhu, tegen de overheid van Kwomintang-China en vestigde er kort de eerste sovjetrepubliek in China.
Van 1939 tot 1945 was Nanching bezet door Japan; van 1945 tot 1949 door de Kwomintang en vanaf 1949 door communisten.

Partnerstad[bewerken | brontekst bewerken]