Nataliya Golofastova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nataliya Eduardovna Golofastova (Odessa, 15 december 1971) is een Russisch-Nederlandse theatermaker (regisseur en actrice) en oprichtster van de Multimediale Stichting Aard[1].

In 2006 debuteerde Golofastova als toneelregisseur met de voorstelling De Brief, met actrice Catherine ten Bruggencate[2]. Een voorstelling over een joodse moeder die voordat ze in een Oekraïens getto door de nazi’s wordt vermoord, een brief schrijft aan haar zoon, naar een fragment uit de roman Leven en lot van Vasili Grossman. De videografie van De Brief was van de hand van David Haneke, het geluidsbeeld werd verzorgd door geluidsarchitect Mark Bain.

Nadien werd ze actief als regisseur bij Productiehuis Rotterdam[3], waar ze in 2008 de voorstelling Anoniem regisseerde met actrice Maria Kraakman, die daarvoor in september 2009 de Gouden Kniertje won[4]. In deze voorstelling bewerkt Golofastova de dagboekaantekeningen van een jonge Duitse vrouw van april tot juni 1945 tijdens de bevrijdingsmaanden van Berlijn. De videografie van Anoniem was van de hand van Joanneke Meester, het geluidsbeeld werd wederom verzorgd door Mark Bain. In 2009 maakte ze de tragikomische muziekvoorstelling Naar Wijder Horizon, geschreven door Don Duyns met onder andere Raymond van Santen en John Buijsman. een theatervoorstelling over de emigratiegolven van de jaren vijftig op basis van verhalen van emigranten.

In 2010 was Golofastova zelf weer op de planken te zien, als Iphigenia in AARS! Anatomische studie van Oresteai van Peter Verhelst en Luk Perceval door Olivier Provily. Ook was ze dat jaar als cultureel dramaturgisch adviseur betrokken bij de voorstelling Poëten en Bandieten van acteurscollectief De Warme Winkel, over de Russische dichter Boris Ryzhy. Nadien zou Golofastova met de voorstellingen Jandergrouwnd in 2012 en Stroganoff in 2014 met De Warme Winkel werken.

Vanaf juni 2011 stond de voorstelling Marcelles onschuld op stapel[5], die ze als regisseur wederom maakte bij Productiehuis Rotterdam. Deze voorstelling is geschreven door Oscar van Woensel, geïnspireerd door de Franse filosoof Georges Bataille. In deze voorstelling spelen Annefleur Schep, Anne Gehring, Hendrik Aerts en Jochum ten Haaf, met een muzikale bijdrage van DJ Von Rosenthal de la Vegaz. In de periode 2012-2014 werkt Golofastova nogmaals samen met van Woensel. Dit keer aan de voorstelling Vloer die zal gaan over de beursvloer van de Amsterdamse optiebeurs in de jaren negentig.

Als kind groeide Nataliya Golofastova op in de Odessa-filmstudio’s, waar haar moeder werkzaam was als regieassistent en tweede regisseur. In 1990 emigreerde ze naar Nederland en studeerde in 1998 af aan de Universiteit van Amsterdam (theaterwetenschap). Zowel tijdens als na haar studie was Golofastova actief bij film, televisie en theaterproducties (onder andere RO Theater, Toneelgroep Amsterdam, NCRV, VPRO, TROS en Endemol). Ook is ze nadien regelmatig academisch actief als (gast)docent (onder andere UvA, ArtEZ).