John Buijsman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Buijsman
Algemene informatie
Volledige naam John Buijsman
Geboren 21 maart 1953
Geboorteplaats Rotterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1993-heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

John Buijsman (Rotterdam, 21 maart 1953) is een Nederlands acteur. Hij is een telg van de Rotterdamse artiestenfamilie Buijsman. Zijn vader Luut Buijsman, vormde samen met onder anderen diens broer Bill de Kilima Hawaiians.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Buijsman verliet op jonge leeftijd de school en kwam op zijn veertiende terecht op een expediteurskantoor. Bijna 15 jaar later - 'Ik had nooit een boek gelezen!' - viel hij als technicus in bij jeugdtheatergroep Wiedus. Hij ging er ook decors ontwerpen en later acteren. Toen de groep zich in 1983 splitste, vormde hij met Louis Kockelmann (later van Het Groot Niet Te Vermijden) en Keimpe de Jong (later zijn muzikant) de kern van De Zwarte Hand.

Buijsman begon op zijn dertigste te acteren. Hij treedt daarnaast op als presentator en in reclamespots. "Op die manier speel ik mijn eigen Robin Hood, want met zulke activiteiten financier ik deze theatervoorstelling.”

Hij begon zijn televisiecarrière in 1993 als 'Arie Groenstrook', met als tegenspeler Michiel Romeyn (in de rol van 'Dolf Hoeksteen'), in de als komedie vermomde educatieve serie, "Hoeksteen & Groenstrook", een tv-cursus over milieuvriendelijk huishouden, onder de afschrikwekkende titel "Consument & Milieu".

Buijsman speelde -als gevolg van het voorafgaande- 'Freek-Willem' in Gamma-reclamespotjes. In 1999 was hij te zien in Dobbelmann-reclame. Hij vertolkte enkele film- en televisierollen. Zo speelde hij Dr. Doolittle in de serie Loenatik.

In 2011 toerde Buijsman door Nederland met de voorstelling Het Alziend Oor, over de blinde saxofonist Roland Kirk. Jules Deelder schreef hiervoor de teksten.

In 2013 had Buijsman een gastrol in de politieserie Flikken Maastricht als Karel Groen.

Buijsman trad in 2014 op met het Artvark Saxophone Quartet met de voorstelling Het Polderbeest. Hij trad in het verleden al vaker op met het viertal.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]