Nationaal-Socialistische Vlaamsche Arbeiderspartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal-Socialistische Vlaamsche Arbeiderspartij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene gegevens
Actief in Flag of Antwerpen Province, 1928-1997.svg Antwerpen
Ideologie / Geschiedenis
Richting (Extreem-) rechts
Ideologie Nationaalsocialisme
Opgericht 1938
Opheffing 1940
Opgegaan in Algemeene SS-Vlaanderen
Verwante organisaties
Jongerenorganisatie Nederduitsche Jeugd
Media
Ledenblad Vaderland en Arbeid
Portaal  Portaalicoon   Politiek
België

De Nationaal-Socialistische Vlaamsche Arbeiderspartij (NSVAP) was een Belgische nationaalsocialistische politieke partij in Antwerpen.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De partij had zijn wortels in het in 1937 door Aloïs Goossens, Willem Wuyts en Van Berlaer opgerichte Vrienden van het Nieuwe Duitschland (VVND).[1] Via deze vriendengroep was de partij nauw verbonden met de Vlaamsche Arbeiderspartij en de Dietsche Arbeiderspartij (DAP). Al deze partijen zouden via de dekmantelorganisatie De Adelaar door Herman Van Puymbrouck gepatroneerd zijn.[2]

De NSVAP werd opgericht in 1938 door August Segers. In 1939 werd Segers opgevolgd door Frans Van Dyck van het Verdinaso. Na de Belgische capitulatie in mei 1940 werd door de partij de brochure Thans slaat het uur uitgegeven van Maurits Lambreghts. Toen Van Dyck gevraagd werd de NSVAP te ontbinden en aan te sluiten bij de Algemeene SS-Vlaanderen, weigerde hij dat en nam ontslag uit zijn functies. Hij werd vervangen door Alfons Wachtelaer, waarna alsnog de integratie van de NSVAP in de Algemeene SS-Vlaanderen plaatsvond.

De partij gaf het maandblad Vaderland en Arbeid uit.