Nationaal Glasmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorkant van het Nationaal Glasmuseum
Achterkant en tuin van het Nationaal Glasmuseum

Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam beheert een verzameling kunstnijverheid in glas, zowel op het gebied van gebruiksglas als op het gebied van sier- en kunstglas.

De collectie glas, oorspronkelijk verzameld door Cochius, is in de loop der tijd uitgebreid met meerdere deelcollecties, waardoor het museum een representatief beeld geeft van de ontwikkeling van de Nederlandse vormgeving en beeldende kunst in glas vanaf circa 1880. De collectie bestaat voor een deel uit kunstnijverheidsproducten van de Glasfabriek Leerdam.

Behalve Leerdamglas zijn in de collectie enkele representatieve kernen van glas van andere producenten van kristal in Nederland vertegenwoordigd, onder andere van Glashuis Muller te Amsterdam en van de Kristalunie Maastricht, die vooral in het interbellum actief waren. Op het gebied van het moderne Nederlandse glas bezit het museum een eveneens representatieve verzameling hedendaags (vooral) Nederlands Studioglas, waarin de pioniers uit de jaren zestig en zeventig zijn vertegenwoordigd tot aan een huidige generatie, die grotendeels is afgestudeerd aan de autonome glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

Kenniscentrum[bewerken]

Het Nationaal Glasmuseum wordt, zowel door een breed publiek als door museale instellingen, beschouwd als de autoriteit op het gebied van Leerdam glas en Nederlands glas vanaf circa 1850 tot heden. Het wordt hierbij geregeld benaderd om informatie te geven ten aanzien van glas in het algemeen en ten aanzien van de collectie in het bijzonder. Het museum documenteert daartoe de collectie en legt systematisch en structureel gegevens vast over de objecten in de museumcollectie, teneinde deze gegevens aan een zo groot mogelijke groep ter beschikking te kunnen stellen.

Los van de collectie glas beheert het museum een archief, waarin een groot aantal specialistische publicaties ten aanzien van kunstnijverheid, glas, glasfabricage e.d. Ofschoon de collectie niet compleet is, zijn veel van de publicaties betrekkelijk zeldzaam. Het museum bezit tevens een unieke en zeldzaam complete collectie (verkoop)catalogi van de Nederlandse glasfabrieken, zowel van de glasfabriek Leerdam als van de Kristalunie Maastricht. Ook beheert het museum een knipselarchief van de Glasfabriek Leerdam en ander uitzonderlijk archiefmateriaal, zoals reclamemateriaal en beeldmateriaal, originele ontwerptekeningen, briefwisselingen e.d. In het verleden hebben diverse auteurs bewezen op basis van deze informatie een levendig beeld te schetsen van de ontwikkeling van de vormgevingsgeschiedenis van glas. In 2010 is het Nationaal Glasmuseum door koningin Beatrix heropend na een verbouwing. Door het toevoegen van 3 bruggen, restauratie en renovatie (ontwerp Bureau SLA) werd het archief publiek toegankelijk.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]