Nationaal Glasmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorkant Nationaal Glasmuseum
Achterkant en tuin Nationaal Glasmuseum

Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam beheert een belangwekkende en rijk gevarieerde verzameling[bron?] kunstnijverheid in glas, zowel op het gebied van gebruiksglas als op het gebied van sier- en kunstglas.

De collectie glas, oorspronkelijk verzameld door Cochius, is in de loop der tijd uitgebreid met talloze deelcollecties, waardoor het museum thans in staat is een representatief beeld te geven van de ontwikkeling van de Nederlandse vormgeving en beeldende kunst in glas vanaf circa 1880 tot heden. De collectie bestaat voor een belangrijk deel uit kunstnijverheidsproducten van de Glasfabriek Leerdam.

Behalve Leerdamglas zijn in de collectie enkele representatieve kernen van glas van andere producenten van kristal in Nederland vertegenwoordigd, onder andere van Glashuis Muller te Amsterdam en van de Kristalunie Maastricht, die vooral in het interbellum actief waren. Op het gebied van het moderne Nederlandse glas bezit het museum een eveneens representatieve verzameling hedendaags (vooral) Nederlands Studioglas, waarin de pioniers uit de jaren zestig en zeventig zijn vertegenwoordigd tot aan een huidige generatie die grotendeels is afgestudeerd aan de autonome glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. De totale collectie bedraagt thans zo’n 7500 objecten en is daarmee veruit de grootste en meest volledige van Nederland op het gebied van 20e-eeuwse kunstnijverheid in glas.

Kenniscentrum[bewerken]

Het Nationaal Glasmuseum wordt, zowel door een breed publiek als door museale instellingen, beschouwd als de autoriteit op het gebied van Leerdam glas en Nederlands glas vanaf circa 1850 tot heden. Het wordt hierbij geregeld benaderd om informatie te geven ten aanzien van glas in het algemeen en ten aanzien van de collectie in het bijzonder. Het museum documenteert daartoe de collectie en legt systematisch en structureel gegevens vast over de objecten in de museumcollectie, teneinde deze gegevens aan een zo groot mogelijke groep ter beschikking te kunnen stellen.

Los van de collectie glas beheert het Nationaal Glasmuseum een archief, waarin een groot aantal specialistische publicaties ten aanzien van kunstnijverheid, glas, glasfabricage e.d. Ofschoon de collectie niet compleet is, zijn veel van de publicaties betrekkelijk zeldzaam. Het museum bezit tevens een unieke en zeldzaam complete collectie (verkoop)catalogi van de Nederlandse glasfabrieken (zowel van de glasfabriek Leerdam als van de Kristalunie Maastricht). Ook beheert het museum een knipselarchief van de Glasfabriek Leerdam en ander uitzonderlijk archiefmateriaal, zoals reclamemateriaal en beeldmateriaal, originele ontwerptekeningen, briefwisselingen e.d. Deze collectie is van bijzondere culturele waarde. In het verleden hebben diverse auteurs bewezen op basis van deze informatie een levendig beeld te schetsen van de ontwikkeling van de vormgevingsgeschiedenis van glas. In 2010 is het Nationaal Glasmuseum door koningin Beatrix heropend na een ingrijpende verbouwing. Door het toevoegen van 3 bruggen, restauratie en renovatie (ontwerp Bureau SLA) werd het archief publiek toegankelijk en de routing overzichtelijk.

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]