Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het museum met de voormalige reddingsboot Prins Hendrik
Aanbouw van het museum

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in de Noord-Hollandse stad Den Helder geeft een beeld van de geschiedenis van het Nederlandse reddingswezen op zee.

Het betreft voornamelijk de geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), maar er is ook aandacht voor de Reddingsbrigade Nederland (REDNED) en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (MRD). Het museum is genoemd naar de Nederlandse redder Dorus Rijkers die op zee honderden mensen het leven redde. Het heeft het woord 'Nationaal' in zijn naam omdat er aandacht is voor het reddingswezen langs de hele Nederlandse kust, van het Zwin tot aan de Eems en de Zuiderzee, het latere IJsselmeer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Reddingmuseum, opgericht in 1981, bevond zich de eerste jaren boven een winkelpand in de Keizerstraat te Den Helder.[1][2] In 1988 verhuisde het naar een pand naast schouwburg De Kampanje aan het Bernhardplein. De opening werd verricht door minister Elco Brinkman.[3]

In 2003 volgde de verhuizing naar het terrein van de voormalige rijkswerf Willemsoord. Het museum werd daar gevestigd in een voormalige motorenonderhoudswerkplaats. Het uit drie verdiepingen bestaande gebouw is opgeknapt en voorzien van een moderne aanbouw. Sinds de schouwburg in 2015 naar het naastgelegen pand verhuisde deelt het museum, net als op de vorige locatie, de ingang met de schouwburg.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Films, modellen, voorwerpen, schilderijen en originele reddingboten vertellen de geschiedenis van het Nederlandse reddingswezen op zee. Tot de collectie van het museum behoren de nog varende historische reddingboten Insulinde (1927), Johan de Witt (1941), Prins Hendrik (1951), Javazee (1967) en Tjerck Hiddes (1975). Bezoekers kunnen in het museum windkracht 10 ondergaan of een virtuele aanvaring in de mist beleven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.