Nationaal Sociaaldemocratisch Front

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mặt trận Quốc gia Dân chủ Xã hội
Nationaal Sociaaldemocratisch Front
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Nguyen Van Thieu
Geschiedenis
Opgericht 25 mei 1969[1][2]
Opheffing 29 april 1975[3]
Algemene gegevens
Actief in Republiek Vietnam
Hoofdkantoor Saigon
Richting Centrumlinks tot Centrumrechts[4]
Big tent
Ideologie Nationalisme
Autoritarisme
Anticommunisme[4]
Drie principes van het volk
Motto "Vrijheid, Democratie, Vooruitgang, Welvaart"
Kleuren Geel en rood
Vlag
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Het Nationaal Sociaaldemocratisch Front (Vietnamees: Mặt trận Quốc gia Dân chủ Xã hội; Frans: Front national social-démocrate, FNSD), later genoemd: Sociaaldemocratische Alliantie (Vietnamees: Liên minh Dân chủ Xã hội; Frans: Alliance social-démocrate, ASD) was een federatie van Zuid-Vietnamese politieke partijen die van 1969 tot 1975 bestond.[1][2] De federatie stond onder leiding van luitenant-generaal Nguyen Van Thieu, die van 1965 tot 1975 president van Zuid-Vietnam was.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nationaal Sociaaldemocratisch Front (FNSD) ontstond op 25 mei 1969[2] als federatie van de volgende groepen en politieke partijen[2][4]:

Later traden ook de volgende partijen toe tot het FNSD:

Het FNSD was anticommunistisch, vóór een vrije markteconomie, nationalistisch en gematigd socialistisch. Met het FNSD was Zuid-Vietnam een de facto eenpartijstaat geworden. Er was wel een "officiële" oppositiepartij, de Progressieve Nationale Beweging van Nguyen Ngoc Huy.[2] In 1971 werd Nguyen Van Thieu namens het FNSD gekozen tot president van Zuid-Vietnam. In 1973 werd de naam van het Front veranderd in Sociaaldemocratische Alliantie (ASD). Bij de verkiezingen van 1973 werd de ASD de grootste groepering beide Kamers van het parlement. Volgens waarnemers waren de verkiezingen niet eerlijk verlopen.[6]

Met het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Vietnam, verzwakte de positie van de regering van president Nguyen Van Thieu aanzienlijk. Ondanks dat zijn regering nog steeds militaire steun van Amerika kreeg, kwam er in 1975 een einde aan het Zuid-Vietnamese bewind toen Noord-Vietnamese troepen en de Vietcong in dat jaar de hoofdstad Saigon innamen. Hiermee kwam er ook een einde aan de ASD. Vietnamese ballingen in de VS, richtten in 1981 de Democratische Alliantie voor Vietnam (Hội Phụ Nữ Cờ Vàng)[7] op. Deze organisatie is gevestigd in Californië.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]