Nationaal park Port Campbell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park Port Campbell
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Nationaal park Port Campbell (Australië)
Nationaal park Port Campbell
Nabije plaats Warrnambool
Coördinaten 38° 39′ ZB, 143° 4′ OL
Oppervlakte 1.750 hectare
Opgericht 1964
Beheer Parks Victoria
Website Port Campbell National Park
Kustlijn met de Twelve Apostles
Portaal  Portaalicoon   Australië

Het nationaal park Port Campbell (Engels: Port Campbell National Park) is een nationaal park in de Australische deelstaat Victoria. Het park bevindt zich aan de Great Ocean Road en is 1.750 hectare groot.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 werd een gebied van 700 hectare aangewezen voor de bescherming van de kalksteenformaties langs de Great Ocean Road. In 1981 bereikte het nationaal park de huidige grootte.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het nationaal park Port Campbell ligt aan de zuidwestkust van Victoria aan de Zuidelijke Oceaan ten westen van Nationaal park Great Otway. De kustlijn bestaat uit kliffen, kloven, rotsformaties en eilandjes. Het nationaal park staat met name bekend om de rotsformaties, waarvan de Twelve Apostles de beroemdste zijn. Andere rotsformaties zijn onder meer London Arch, Loch Ard Gorge en Gibson Steps. Deze formaties zijn net als de kliffen door erosie als gevolg van de wind en de zee ontstaan uit kalksteenafzettingen uit het Mioceen.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het nationaal park Port Campbell is begroeid met grasland en heide. Ook orchideeën groeien in het park. Tot de fauna behoren onder meer watervogels, ornaatelfjes, honingeters, moeraswallabies en kortneusbuideldassen.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Twelve Apostles bevindt zich aan de Great Ocean Road een bezoekerscentrum. Bij de verschillende rotsformaties zijn wandelroutes uitgezet naar verschillende uitzichtpunten.

Zie de categorie Port Campbell National Park van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.