Nationalgalerie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alte Nationalgalerie
Neue Nationalgalerie
Hamburger Bahnhof
Stülerbau-West:Museum Berggruen
Stülerbau-Ost: Museum Scharf-Gerstenberg

De Nationalgalerie is de kunstcollectie van negentiende-, twintigste- en eenentwintigste-eeuwse kunst in Berlijn en maakt deel uit van de in 1861 opgerichte Staatliche Museen zu Berlin van de Stichting Pruisisch Cultuurbezit. De collectie werd in 1876 gehuisvest in het destijds nieuwe gebouw, de Nationalgalerie (thans de Alte Nationalgalerie genaamd).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De collectie moderne kunst werd door voortdurende aankopen en schenkingen in de loop der tijd steeds verder uitgebreid , zodat in 1919 een nieuwe locatie werd betrokken, de Galerie für moderne Kunst in het Kronprinzenpalais. In 1937 werden zo'n 500 kunstwerken, die deel uitmaakten van deze collectie als Entartete Kunst in beslag genomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de verzameling uit voorzorg elders opgeslagen. Het gebouw werd tijdens de bombardementen totaal vernield. Na de oorlog werd één deel der collectie getoond in de herbouwde Nationalgalerie op het Museumsinsel. Het andere deel, dat zich in West-Berlijn bevond, werd vanaf 1968 in de nieuwgebouwde Neue Nationalgalerie, dat deel uitmaakte van het Kulturforum, tentoongesteld .

De Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Duitse hereniging werd ook de gedeelde collectie moderne kunst van de Nationalgalerie weer verenigd. Op grond van de omvang van de collectie is de verzameling thans verdeeld over vijf locaties:

De beeldenverzameling van de vroege negentiende eeuw bevindt zich in de Friedrichswerdersche Kirche. Een deel der collectie, bijvoorbeeld de verzameling DDR-kunst van de Nationalgalerie bevindt zich door plaatsgebrek nog in de depots.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]