Natuurmuseum Brabant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natuurmuseum Brabant
Natuurmuseum Brabant
Locatie Spoorlaan, Tilburg
Coördinaten 51° 34′ NB, 5° 5′ OL
Type natuurmuseum
Thema natuur en landschap Noord-Brabant
Opgericht 1935
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Video over Natuurmuseum Brabant in Tilburg

Natuurmuseum Brabant is het natuurmuseum over natuur en landschap van Noord-Brabant. Het is gevestigd aan de Spoorlaan in de Noord-Brabantse stad Tilburg, in de voormalige villa van lakenfabrikant Guillaume J.D. Pollet.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1935 werd Natuurhistorisch Museum Tilburg geopend aan de Paleisstraat. Het museum was gehuisvest in de voormalige intendantwoning van koning Willem II en had slechts één tentoonstellingsruimte. De eerste conservatoren waren dr. A. Liernur en dhr. W. van Boextel; ze kregen hulp van vrijwilligers. Zo werd elke herfst een diorama van versgeplukte paddenstoelen opgesteld. Veel verder dan het tonen van opgezette dieren en andere merkwaardigheden ging het museum niet.

Begin jaren 1960 werd het museum bijna wegbezuinigd en het gebouw moest worden gesloopt voor de aanleg van verkeersader de Paleisring. Collecties en tentoonstellingen werden ondergebracht in een noodgebouw aan de Kloosterstraat, een voormalige textielververij. Het museum overleefde dit alles: vrijwel alle scholen in de stad kwamen er met hun klassen naartoe. In 1985 kon het museum verhuizen naar de huidige locatie waar voorheen de Lagere technische school was gevestigd, inmiddels een rijksmonument. In de jaren 1990 werd een milieueducatief centrum aan het museum toegevoegd. Vanaf 1993 heette het museum Noordbrabants Natuurmuseum, een naam die in 2003 kortheidshalve is veranderd in Natuurmuseum Brabant.

In het ruim 85-jarig bestaan van het museum zijn veel tentoonstellingen en educatieve programma's ontwikkeld om alle aspecten van het leven van plant, dier en mens te laten zien.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum bestaat uit drie etages met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Eind 2011 werd ook het naastgelegen koetshuis, waar eerder het Scryption was gevestigd, als tentoonstellingsruimte ingericht. Hier is permanent het vijftien meter lange skelet van een potvis te bewonderen. De ruimte ernaast wordt benut voor semipermanente tentoonstellingen, zoals 'IJstijd!'. Hiervoor breidde het museum de collectie uit met een mammoet en een sabeltandtijger. Op de bovenste verdieping zit de succesvolle experience BOS (Beleef Ontdek Samen), voor kinderen van 4-8 jaar (plus ouders), gebaseerd op de seizoenen. De zaal verandert elk kwartaal met het jaargetijde mee. Op dezelfde verdieping zijn nog de zalen 'Hoezo seks?', 'Kikker is hier!' 'Uitsterven' en de allernieuwste tentoonstelling 'Vreemde Vogels, die dino's' te vinden. De tweede permanente tentoonstelling 'Jouw Brabant, mijn Brabant, een landschap vol herinneringen' op de eerste verdieping geeft een inkijkje in de natuur en het landschap van Brabant. Daarnaast is er ruimte voor een wisselende tentoonstelling (zoals bijvoorbeeld 'De Ware Wolf' in 2019). Op de benedenverdieping bevindt zich de OO - ZONE, het 'Ontdek- en Onderzoeksdomein voor Natuur'. Het is een mix van een open museumdepot, interactieve tentoonstelling en werkplekken. In de OO - ZONE worden bezoekers onderzoekers: door een educatief computerprogramma te volgen en een onderzoekspas te scannen, kunnen ze objecten uit lades nemen en onderzoeken op een werkplek.

Het museum is erg populair bij families: al jarenlang eindigt Natuurmuseum Brabant in de top tien van de kindvriendelijkste musea van Nederland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Natuurmuseum Brabant van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.