Natuurmuseum Brabant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Natuurmuseum Brabant
Tilburg natuurmuseum.jpg
Locatie Spoorlaan, Tilburg
Coördinaten 51° 34′ NB, 5° 5′ OL
Type natuurmuseum
Thema natuur en landschap Noord-Brabant
Opgericht 1935
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Video over Natuurmuseum Brabant in Tilburg

Natuurmuseum Brabant is het natuurmuseum over natuur en landschap van Noord-Brabant. Het is gevestigd aan de Spoorlaan in Tilburg, in de voormalige villa van lakenfabrikant Guillaume J.D. Pollet.

Geschiedenis[bewerken]

In 1935 werd Natuurhistorisch Museum Tilburg geopend aan de Paleisstraat. Het museum was gehuisvest in de voormalige intendantwoning van Koning Willem II en had zegge en schrijve één tentoonstellingsruimte. De eerste conservatoren waren dr. A. Liernur en dhr W. van Boextel, ze kregen hulp van vrijwilligers. Zo werd elke herfst een diorama van versgeplukte paddenstoelen opgesteld. Veel verder dan het tonen van opgezette dieren en andere merkwaardigheden ging het museum niet. Bij de opening in 1935 was men in vijf minuten klaar met de rondleiding.

Begin jaren 1960 werd het museum bijna wegbezuinigd, en het gebouw moest worden gesloopt voor de aanleg van verkeersader de Paleisring. Collecties en tentoonstellingen werden ondergebracht in een noodgebouw aan de Kloosterstraat, een voormalige textielververij. Het museum overleefde dit alles, vrijwel alle scholen in de stad kwamen er met hun klassen naartoe. In 1985 kon het museum verhuizen naar de huidige locatie waar daarvoor de Lagere technische school was gevestigd, inmiddels een rijksmonument. In de jaren 1990 werd een milieueducatief centrum aan het museum toegevoegd. Vanaf 1993 heette het museum Noordbrabants Natuurmuseum, een naam die in 2003 kortheidshalve is veranderd in Natuurmuseum Brabant.

In het ruim 80-jarig bestaan van het museum zijn veel tentoonstellingen en educatieve programma's ontwikkeld om alle kanten van het leven van plant, dier en mens te laten zien.

Tentoonstellingen[bewerken]

Het museum bestaat uit drie etages met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Eind 2011 werd ook het naastgelegen koetshuis als tentoonstellingsruimte ingericht. Hier is permanent het vijftien meter lange skelet van een potvis te bewonderen. De ruimte ernaast wordt benut voor semipermanente tentoonstellingen, voorlopig is dat IJstijd!. Hiervoor breidde het museum de collectie uit met een mammoet en een sabeltandtijger. Op de bovenste verdieping opende in de herfst van 2016 BOS (Beleef Ontdek Samen), een experience voor kinderen van 4-8 jaar (plus ouders), gebaseerd op de seizoenen. De zaal verandert elk kwartaal met het jaargetijde mee. Op dezelfde verdieping zijn nog de zalen 'Hoezo seks', 'Kikker is hier!' en 'Uitsterven' te vinden. De tweede permanente tentoonstelling Jouw Brabant, mijn Brabant, een landschap vol herinneringen op de eerste verdieping geeft een inkijkje in de natuur en het landschap van Brabant. Daarnaast is er ruimte voor een wisselende tentoonstelling (nu 'De Ware Wolf', 2017/2018). Op de benedenverdieping bevindt zich de OO - ZONE, het Ontdek- en Onderzoeksdomein voor Natuur. Het is een mix van een open museumdepot, interactieve tentoonstelling en werkplekken. In de OO - ZONE worden bezoekers onderzoekers; door een educatief computerprogramma te volgen en een onderzoekspas te scannen, kunnen ze objecten uit lades nemen en onderzoeken op een werkplek.

Externe link[bewerken]