NS Onderhoud & Service

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf NedTrain)
NS O&S-werkplaats Leidschendam tijdens een open dag.
NS O&S luchtkussen te Haarlem.
NedTrain aanwezig bij een treinongeval in 't Haantje bij Delft.

NS Onderhoud & Service is een Nederlands onderhoudsbedrijf van spoorwegmaterieel. Het bedrijf is na de opsplitsing van de Nederlandse Spoorwegen ontstaan, toen de afdeling Materieel & Werkplaatsen binnen de NS-Groep werd verzelfstandigd tot NS Materieel. In 1999 werd de naam gewijzigd in NedTrain. In 2017 heeft de directie van NS en NedTrain besloten om NedTrain weer toe te voegen onder de NS. Zo zijn ze duidelijk herkenbaar als 1 bedrijf. Bij NS O&S werken ongeveer 3500 mensen, verspreid over zo'n 35 vestigingen door heel Nederland.

Tot 2006 kende NS O&S de afdeling Consulting. Nedtrain Consulting leverde technisch advies, informatiediensten en onafhankelijke beoordelingen. In 2006 is Nedtrain Consulting overgenomen door Lloyd's Register en in 2015 nam het Engelse bedrijf Ricardo plc de afdeling Transportation van Lloyd's Register over.

NedTrain was tot 1 mei 2009 opdrachtnemer van ProRail die verantwoordelijk is voor de ongevallenbestrijding op het spoor. Met ingang van 1 mei 2009 voert ProRail zelf de taken Redding en Bestrijding en Vrijbaan Maken uit op het openbare spoorwegnet in Nederland en ondersteunt de brandweer met kennis, mensen en gereedschappen.

NS O&S voert niet alleen onderhoud uit op NS-treinen, maar ook aan de GTW's van Qbuzz op het traject Merwedelingelijn. Tot februari 2014 onderhield NS O&S ook materieel van andere spoorvervoerders, zoals Spurt-treinstellen van Arriva.

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdkantoor van NS Onderhoud & Service is gevestigd in Utrecht, in Laag Catharijne. NS O&S heeft werkplaatsen in vier categorieën:

  • NS Treinmodernisering
Deze afdelingen zijn verantwoordelijk voor de revisie en in sommige gevallen ook modernisering van materieel. Zo zijn bijvoorbeeld de ICM-treinstellen gemoderniseerd, zijn de voormalige DD-AR treinstammen verbouwd tot DDZ-treinstellen, zijn binnenlandse ICRm-rijtuigen gereviseerd om diensten te rijden op de HSL-Zuid en wordt er momenteel gewerkt met het moderniseren van VIRM. Deze werkzaamheden worden allemaal uitgevoerd door NS Treinmodernisering Haarlem.[1]
  • NS Onderhouds- en Servicebedrijven
Deze bedrijven zitten op strategische posities. Op deze plaatsen wordt dagelijkse controle uitgevoerd aan het materieel. Ook heeft NS O&S op enkele plaatsen wegenwachtdiensten ingericht om problemen door technische mankementen zo snel mogelijk te verhelpen.
Het bedrijf in Leidschendam bevindt zich langs de Hofpleinlijn. Aangezien deze lijn in 2006 werd overgenomen door RandstadRail, kunnen er over die lijn geen gewone treinen meer rijden. Om het bedrijf toch bereikbaar te houden werd een extra spoor aangelegd, parallel aan het tracé van RandstadRail, dat via de Nootdorpboog aansluit op de spoorlijn Gouda - Den Haag.
  • Technische Centra
NS O&S laat sinds januari 2014 vier nieuwe Technische Centra bouwen in Utrecht, Den Haag (Haagse Binckhorst), Nijmegen en Zwolle. Dat zijn werkplaatsen met 1 putspoor. “Bij de aanbesteding gebruikten we de CO2 prestatieladder”, “Duurzaamheid komt niet alleen terug in het ontwerp van het gebouw, maar ook in de inrichting van de processen van de aannemer.[2]
  • NS Componentenbedrijf
Werkplaatsen van NS O&S
NS Treinmodernisering
Plaats Bijzonderheden
Refurbishment en Overhaul (R&O) Haarlem Hoofdwerkplaats Revisiebedrijf.
Amersfoort Opgeheven en verplaatst naar Rotterdam op 1 januari 2001.
Tilburg Opgeheven mei 2011 en overgedragen voor ontwikkeling van nieuw stationsgebied Spoorzone Tilburg. Diverse kenmerkende gebouwen hebben een nieuwe invulling.
Onderhoudsbedrijven (NS Onderhoud, voorheen Lijnwerkplaatsen)
Amsterdam (Zaanstraat) Officieel gesloten, maar dient als opslagplaats en hulpwerkplaats.
Werd sinds 2012 gebruikt voor het opleiden van nieuw personeel (TechniekFabriek), maar is in 2016 gesloopt ten behoeve van het nieuwe busplein.
Hengelo Controle van technische staat en herstellingen.
Leidschendam
Maastricht
Onnen
Rotterdam Verkocht aan Shunter in 2003 en in 2021 overgenomen door Alstom, dat sindsdien locomotieven en wagons voor goederen en reizigersvervoer repareert en onderhoudt.
Zwolle Gesloten. Wordt sinds 2012 gebruikt voor het opleiden van nieuw personeel (TechniekFabriek).
Service- en onderhoudsbedrijven
Productie-eenheid (PE) Randstad Noord
Alkmaar Fungeert als hoofdlocatie voor de servicebedrijven Den Helder, Hoorn, Hoofddorp, Haarlem (servicebedrijf), Enkhuizen
en Alkmaar zelf. De teamleiders van Alkmaar sturen de processen op deze locaties aan.
Amsterdam (Watergraafsmeer) In de Watergraafsmeer is het Besturingscentrum van Servicebedrijf Randstad Noord gevestigd, van hieruit worden de locaties van deze regio aangestuurd. In het Technisch Centrum worden herstelwerkzaamheden en dagelijkse controles aan diverse materieeltypen verricht.
Den Helder
Enkhuizen
Haarlem
Hoofddorp
Hoorn
Productie-eenheid (PE) Randstad Zuid
Amersfoort (Bokkeduinen) Hier worden herstelwerkzaamheden en dagelijkse controles aan diverse materieeltypen verricht.
Utrecht (Cartesiusweg) Servicebedrijf
Productie-eenheid (PE) Noord
Groningen
Leeuwarden
Onnen
Productie-eenheid (PE) Zuid
Roosendaal Bij dit servicebedrijf hoort de locatie Vlissingen, De werknemers in Vlissingen worden aangestuurd door de procesleider van Roosendaal.
Vlissingen De werknemers in Vlissingen worden aangestuurd door de procesleider van Roosendaal. Er wordt controle van en service aan de treinen gedaan.
A- en B controles
Arnhem Hier worden A- en B-controles uitgevoerd. Daarnaast worden hier herstelwerkzaamheden aan het materieel verricht.
Nijmegen Hier vinden A- en B-controles plaats. Daarnaast worden herstelwerkzaamheden aan het materieel verricht.
Andere locaties
Amsterdam Onderhoudsbedrijf (Watergraafsmeer): Speciaal geopend voor de hogesnelheidstreinen die over de HSL-Zuid rijden. Sinds 14 december 2014 ook rangeren, reinigen en controle voor de Beneluxtrein en InterCity Berlijn.
Den Haag (Binckhorst) Controle en reiniging. Strategisch gelegen bij Den Haag Centraal en Hollands Spoor. Van februari 2013 tot 13 december 2014 ook rangeren, reinigen en controle voor de Intercity Den Haag-Brussel. Na deze datum is het werk naar de Watergraafsmeer verplaatst.
Eindhoven Hier worden de werkzaamheden reiniging van treinstellen, controle van technische staat en herstellen van defecten gedaan.
Enschede Hier worden de werkzaamheden reiniging van treinstellen, controle van technische staat en herstellen van defecten gedaan.
Heerlen
Hengelo Technisch Centrum, tevens wordt hier onderhoud gegeven aan DM'90 van NS-R en de Lint41-treinstellen van Syntus
's-Hertogenbosch
Leidschendam Onderhoudsbedrijf, onderhoudt en repareert sinds 1908 (elektrische) treinstellen.
Lelystad
Maastricht Onderhoudsbedrijf, onderhoudt en herstelt locomotieven, treinstellen en rijtuigen van diverse vervoerders.
Rotterdam (Centraal Station)
Tilburg Het revisiebedrijf Tilburg werd in 2011 gesloten en verhuisd naar Berkel-Enschot.
Venlo
Zwolle Wordt sinds 2012 gebruikt voor het opleiden van nieuw personeel (TechniekFabriek).
Zwolle (Oosterhaven)
Zutphen Hier worden de werkzaamheden reiniging van treinstellen, controle van technische staat en herstellen van defecten gedaan.
Componentenbedrijf
Berkel-Enschot Wordt sinds 2011 gebruikt als componenten herstelbedrijf.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]