Nederlands Fotomuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands Fotomuseum
Nederlands Fotomuseum
Locatie Rotterdam
Type fotografie
Opgericht 2003
Personen
Directeur Birgit Donker
Conservator Frits Gierstberg, Loes van Harrevelt
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Tentoonstellingsruimte

Het Nederlands Fotomuseum is een museum, gevestigd aan de Wilhelminakade in de Zuid-Hollandse stad Rotterdam, met aandacht voor allerlei vormen van fotografie en een eigen collectie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nederlands Fotomuseum is ontstaan uit de samenvoeging van het Nederlands Fotoinstituut (NFI), het Nederlands fotoarchief (nfa) en het Nationaal fotorestauratieatelier (NFrA). De eerstgenoemde instituten werden gesubsidieerd door het Ministerie van OCW en de gemeente Rotterdam, en gehuisvest aan de Witte de Withstraat 63 in Rotterdam.

Het Nederlands Fotoinstituut NFI was een voortzetting van de Stichting Perspektief.[1] Het Nationaal fotorestauratieatelier NFrA was opgericht door het Nederlands Fotogenootschap en heeft ten tijde van het Deltaplan voor Cultuurbehoud een subsidie ontvangen voor de uitvoer van een vijftal pilotprojecten om daarmee een nationaal restauratieatelier te realiseren.

Het Nederlands Fotomuseum werd gesticht uit een nalatenschap van de hoogleraar en jurist Hein Wertheimer, een verdienstelijk amateurfotograaf die bij zijn dood in 1997 een legaat van 22 miljoen gulden naliet aan het Prins Bernhardfonds met de opdracht, een fotomuseum op te richten. Het museum opende zijn deuren in 2003.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is sinds 19 april 2007 gevestigd aan de Wilhelminakade in Rotterdam, in het voormalig werkplaatsgebouw - ook wel bekend als het Las Palmas gebouw - van de Holland-Amerika Lijn. Na de verhuizing vanuit de Witte de Withstraat beschikt het museum over twee keer zoveel tentoonstellingsruimte, eigentijdse publieksvoorzieningen en het modernste fotografiedepot van Nederland.

Naast het museum huizen in Las Palmas nog twee culturele organisaties, LPII, ruimte voor stedelijke cultuur en de SKVR/BeeldFabriek. Samen vormen zij Las Palmas Cultuur.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Nederlands Fotomuseum beheert in de geklimatiseerde fotodepots 175 archieven van Nederlandse historische en contemporaine fotografen, een aantal dat door schenkingen en aankopen voortdurend groeit. Bij elkaar gaat het om ruim 5,6 miljoen negatieven, dia’s en afdrukken. De veelzijdige collectie beslaat alle vormen van fotografie: van albums tot glasnegatieven, van autochromen tot stereofoto’s, van daguerreotypieën tot volledige Nederlandse fotoprojecten en van reclamefotografie, tot reportage en wetenschapsfotografie.

Het fotomuseum heeft een kennisetage, waar de bezoeker zich met interactieve installaties kan verdiepen in fotografie, de museumbibliotheek kan raadplegen en aan educatieve activiteiten kan deelnemen. Daarnaast draagt het museum kennis over via zijn eigen website en websites die in samenwerking met andere instellingen voor fotografie worden ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan is de Fotografiebibliotheek [2] .

Auteursrechtenbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Het Fotomuseum beheert naast de collectie ook de auteursrechten van ongeveer 175 fotografen.

Nu te zien in het Museum[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Eregalerij van de Nederlandse Fotografie (permanent)
  2. In de Hoofdrol Chas Gerretsen. De eerste overzichtstentoonstelling van Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen (van 16 oktober 2021 tot 22 april 2022)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nederlands Fotomuseum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.