Nederlands Fotomuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands Fotomuseum
Nederlands Fotomuseum (11192247676).jpg
Locatie Rotterdam
Type fotografie
Opgericht 2003
Personen
Directeur Birgit Donker
Conservator Frits Gierstberg, Loes van Harrevelt
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Tentoonstellingsruimte

Het Nederlands Fotomuseum is een museum met aandacht voor allerlei vormen van fotografie en een eigen collectie.

Geschiedenis[bewerken]

Het Nederlands Fotomuseum is ontstaan uit de samenvoeging van het Nederlands Fotoinstituut (NFI), het Nederlands fotoarchief (nfa) en het Nationaal fotorestauratieatelier (NFrA). De eerst genoemde instituten werden gesubsidieerd door het Ministerie van OC &W en de gemeente Rotterdam. Het NFI is een voortzetting van de stichting Perspectief. Het NFrA is opgericht door het Nederlands Fotogenootschap en heeft ten tijde van het Deltaplan voor Cultuurbehoud een subsidie ontvangen voor de uitvoer van een vijftal pilotprojecten om daarmee een nationaal atelier te realiseren.

Het Nederlands Fotomuseum werd gesticht uit een nalatenschap van de Amsterdamse jurist Hein Wertheimer, verdienstelijk amateurfotograaf, die bij zijn dood, in 1997, een legaat na liet aan het Prins Bernhardfonds met de opdracht, een fotomuseum op te richten. Het museum opende opnieuw zijn deuren in 2003.

Huisvesting[bewerken]

Het museum is sinds 19 april 2007 gevestigd aan de Wilhelminakade in Rotterdam, in het voormalig werkplaatsgebouw - ook wel bekend als het Las Palmas gebouw - van de Holland-Amerika Lijn. Na de verhuizing vanuit de Witte de Withstraat beschikt het museum over twee keer zoveel tentoonstellingsruimte, eigentijdse publieksvoorzieningen en het modernste fotografiedepot van Nederland.

Naast het museum huizen in Las Palmas nog twee culturele organisaties, LPII, ruimte voor stedelijke cultuur en de SKVR/BeeldFabriek. Samen vormen zij Las Palmas Cultuur.

Collectie[bewerken]

Het Nederlands Fotomuseum beheert in de modernste geklimatiseerde fotodepots 129 archieven van Nederlandse fotografen. Bij elkaar drie miljoen negatieven, dia’s en afdrukken. De veelzijdige collectie beslaat alle vormen van fotografie: van albums tot glasnegatieven, van autochromen tot stereofoto’s, van daguerreotypieën tot invloedrijke Nederlandse fotoprojecten.

Het fotomuseum heeft een kennisetage, waar de bezoeker zich met interactieve installaties kan verdiepen in fotografie, de museumbibliotheek kan raadplegen en aan educatieve activiteiten kan deelnemen. Daarnaast draagt het museum kennis over via haar eigen website en websites die in samenwerking met andere instellingen voor fotografie worden ontwikkeld. Voorbeelden daarvan zijn Photostart.nl en Fotografiebibliotheek.nl.

Auteursrechtenbeheer[bewerken]

Het Fotomuseum beheert naast de collectie ook de auteursrechten van ongeveer 200 fotografen.[1]

Referenties[bewerken]

Externe link[bewerken]